De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Geef je lever extra rust
at doe je door even geen voedsel in je lichaam te stoppen. Want zodra de metabolische taak erop zit, heeft het orgaan tijd zichzelf te reinigen en herstellen.
Tips om je lever gezond te houden
Hier zijn enkele tips om je te helpen je lever te ontgiften: Drink voldoende water en vermijd uitdroging, minstens een liter water per dag. Vermijd overmatig gebruik van medicijnen en drugs. Eet een gezond dieet met veel groenten, fruit (vitaminen – mineralen) en volle granen.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Herstel van de lever
Dat heeft wel zijn tijd nodig. Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd.
Kortom: Kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes kunnen helpen de natuurlijke ontgiftingsenzymen van de lever te verhogen, de lever te beschermen tegen beschadiging en de bloedspiegels van leverenzymen te verbeteren.
Lever ontgiften met gember
Je lever ontgiften gaat een stuk makkelijker met behulp van gember. Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan levercellen beschadigen. In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan.
Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl: Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is vaak omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra iemand stopt met het drinken van alcohol, de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen [1,3].
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Vooral groene thee is een uitstekend 'schoonmaakmiddel'. Ook door veel water te drinken, spoel je een hoop toxica weg. Citroen stimuleert de galproductie en helpt zo de lever een handje. Je kunt de lever daarnaast reinigen met gember.
5. Eieren zijn niet slecht voor je lever. Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter.
Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember. Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van specifieke stofjes in het bloed, bijvoorbeeld; leverenzymen, eiwitten en bilirubine (galkleurstof). Deze waardes zeggen iets over het functioneren van de lever en worden daarom ook wel de 'leverfuncties' genoemd.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.
Als de lever slecht werkt kan deze de giftige stoffen in bijvoorbeeld medicijnen en alcohol niet meer goed verwerken. Ernstige leverfunctiestoornissen hebben gevolgen voor de bloedstroom in de buik en de slokdarm. Dit kan leiden tot de vorming van interne spataderen die voor levensbedreigende bloedingen kunnen zorgen.
Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Dit zal diverse klachten kunnen opleveren zoals: Vermoeidheid. Pijnklachten zoals hoofdpijn en rugklachten.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.