Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Het verbruik van het water is natuurlijk ook afhankelijk van het type woning waar je in woont.
Wastafel (8,6 liter per dag) Bad (4,7 liter per dag) Afwas (4,4 liter per dag) Eten en drinken (2,7 liter per dag)
Douchen en baden is goed voor ongeveer 1/3 van het waterverbruik: met een douchebeurt van 9 minuten verbruikt u ongeveer 65 liter water. In een bad gaat ongeveer 120 liter warm water per keer. Ook het doorspoelen van het toilet en de wasmachine staan hoog op de lijst van grote waterverbruikers.
Hoe spoel ik het toilet door zonder water in de tank
Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt. Het prettige hierbij is dat je dit water door de wc heen spoelt.
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hoger waterverbruik: U woont met meer personen dan vorig jaar. U bent vaker thuis. U had een lekkage.
Waarvoor wordt het meeste water gebruikt
Om te drinken, te koken en om te wassen. Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt zo'n 10 tot 14 liter water per vaatwasbeurt. Als je de vaatwasser gemiddeld 5 dagen per week gebruikt, betekent dit een jaarlijks waterverbruik van zo'n 2.600 tot 3.600 liter.
Een spoelbak kan namelijk al gauw acht liter water bevatten. Door een kleinere spoelbak te gebruiken, bespaar je heel simpel veel water.
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
Zelfs als je een kwartier doucht ben je goedkoper uit dan wanneer je een bad neemt. Een kwartier douchen kost (15 keer 10,2 cent) zo'n 1,53 euro, tegenover 2,11 euro voor een bad. Sterker: pas als je langer dan 20 minuten doucht ben je even veel geld kwijt als een vol bad.
Koud douchen
Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche.
Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag.
Wist je dat douchewater doorgaans de helft van je totale waterverbruik is? Gelukkig zijn er duurzame opties om douchewater te besparen. Zo kun je douchewater hergebruiken met speciale douchecabines en waterfilters.
Wat kost water? Gemiddeld verbruiken we 130 liter water per dag. Het toilet doorspoelen kost 0,0043 euro per keer.
Het overgrote deel van ons waterverbruik gaat op aan douchen. Dit doen we gemiddeld 8 tot 9 minuten per dag en gebruiken we daarbij maar liefst zo'n 50 tot 80 liter per dag.
Oceanen bevinden zich tussen de werelddelen. Er zijn op aarde een aantal oceanen, en deze zijn alle zeer groot. Oceanen bevatten het grootste gedeelte van al het water op aarde, namelijk 97%.
"Het kan zijn dat de watermeter te snel doordraait, waardoor er te veel wordt aangerekend. Maar het kan ook dat hij te traag doordraait, waardoor je minder moet betalen", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie.
Gemiddelde prijs, gemiddeld verbruik
Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 348 liter water per dag. Dat is 127 m³ per jaar.
Watermeter stuk of verdwenen? De watermeter kan echt wel tegen een stootje. Toch kan een watermeter soms stukgaan en moet hij daarom vervangen worden. Als dit gebeurt, neem dan contact op met onze storingsdienst via 0800 0359 (gratis).