Veel mensen denken dat de naam stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen satésaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is dus gewoon straattaal.
Ophef. Een Nederlandse snack is geen snack zonder dat daar wat ophef bij komt kijken. En daarin is het patatje oorlog geen uitzondering. Deze naam vonden veel Nederlanders niet (meer) kunnen dus werden er alternatieven als 'patatje vrede' of 'patatje rotzooi' geïntroduceerd.
Patatje ziekenhuis (met pindasaus, mayo, ketchup en knoflooksaus), Patatje halfom (met piccalilly en mayo) of een patatje Paramaribo (met ketchup en sambal). De zeldzame keren dat ik frites eet, zijn het de dikke Vlaamse met mayonaise óf pindasaus.
In 2015 deed Warchild nog een poging: op Bevrijdingsdag heette een patatje oorlog tijdelijk 'Frietje Vrede'. Mensen kregen er een speciaal milieuvriendelijk vorkje bij, betaalden twintig cent extra, en de opbrengst van die vorkjes ging naar het goede doel.
Een romige snacksaus met de pittige smaakbeleving van Spaanse pepers. Lekker bij frites en op een broodje hotdog! Verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Plus, Dirk van den Broek, Deka, Hoogvliet, Boon, Deen, Jan Linders en Coop.
Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd. Hierbij kan de frikandel ook vervangen worden door een snack naar keuze – zo is een supertje kroket een kroket geserveerd met friet en mayonaise.
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Gezondheid
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Patatje oorlog is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Patatje oorlog kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien.
Zowel de Fransen als de Belgen zeggen dat zij de ontdekker zijn van de patates frites, dat letterlijk "gefrituurde aardappel" betekent. Van de naam patates frites zijn natuurlijk zowel de naam patat als friet gemaakt. Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont.
Het patatje kapsalon omvat een portie versgebakken patat met daarop shoarmavlees, gesmolten kaas, sla, knoflooksaus en sambal. Het gerecht werd in 2003 bedacht in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar de eigenaar van een lokale kapperszaak zin had in friet én shoarma.
Ga je voor het '”minst slechte” kies dan een Vietnamese loempia, wat bitterballen of een kroket. Deze bevatten relatief weinig calorieën en minder vet dan bijvoorbeeld een frikadel of berenhap. Het ouderwetse patatje mét scoort helaas het minst, op zowel aantal calorieën als vet.
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Bestel je een frietje moeilijk, krijg je een puntzak friet met de saus onderin de punt. Knappe gozer die dit er makkelijk uitkrijgt. 'Friet extra moeilijk'? Da's een patatje met zuurvlees, curry, mayo en uitjes.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. In plaats van shoarma, wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel.
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
"De benaming 'French Fries' werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten die toen in ons land waren," zegt de medewerkster van het Frietmuseum. "Veel Vlamingen in België spraken toen ook Frans en de Amerikaanse soldaten dachten daarom dat iedereen in België Franstalig was.
In het zuiden van Nederland beter bekend als de Catamaran. Een grote bak patat (friet dus), met aan beide kanten een frikandel, vaak met speciaalsaus. Wil je in plaats van twee frikandellen één frikandel en een kroket, bestel dan een Back in Town.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat.