Richtlijn. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Drinkt volgens de richtlijn: drinkt niet of maximaal 1 glas per dag (= Advies Gezondheidsraad). Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
2. Overmatig drinken. Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS). De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
De richtlijnen
Een groot deel van de artsen raadt voor mannen maximaal 3 biertjes per dag en voor vrouwen (helaas) 2 biertjes per dag.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Je kunt een alcoholverslaving hebben zonder dagelijks te drinken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld op werkdagen niets maar gebruiken grote hoeveelheden alcohol in het weekend.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Verantwoord drinken wil zeggen dat het gebruik geen nadelige gevolgen heeft voor gezondheid, werk en relatie. Alcohol vergroot de kans op lichamelijke ziekten. Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico's bij maximaal 1 glas per dag.
Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en het Nederlands Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) drinkt een man beter niet meer dan 21 standaardglazen per week, nooit meer dan 5 glazen per keer en ten minste twee dagen per week niet.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Als iemand gedurende 6 maanden elke dag minstens 8 glazen alcohol per dag drinkt, is probleemloos stoppen niet meer mogelijk.
Ervaren bestuurder
Zij mogen niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als ervaren bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een 1 of 1,5 glazen bier, wijn of andere drank drinken.
Wat doet alcohol met je gewicht? Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen. Dit ligt duidelijk anders bij patiënten die al om een andere reden leverschade hebben. In dat geval kan reeds een kleine hoeveelheid alcohol de toestand van de lever verslechteren.
Het 'sociaal' leren drinken na een alcoholverslaving (of alcoholprobleem) is vaak heel erg moeilijk. Ervaring vanuit de verslavingszorg leert dat het in veel gevallen heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om gecontroleerd te drinken als in het verleden sprake was van een alcoholprobleem.