De meeste fabrikanten schatten het gemiddelde verbruik van uw pelletkachel op 1 kg van pellets per uur, wat neerkomt op 2 tot 3 ton per jaar.
Hoe worden de pelletkorrels gemaakt
De korrels zijn gemaakt van restante van hout. Het hout om de korrels te kunnen produceren komt van fabrieken en zagerijen. Er word een hoge druk op het zaagsel uitgeoefend en zo ontstaat er een pelletkorrel die jij kan gebruiken om je huis op te warmen.
Houtpellets zijn geperste houtkorrels, gemaakt van reststromen zoals snoeihout, zaagsel, houtspaanders. Deze 'grondstoffen' worden, onder hoge druk, door een matrijs met gaten geperst.
Houtpellets binnen bewaren
Het opslaan van de pellets in een binnenomgeving die vrij is van schimmel, excessief vocht of de gevolgen van een eventuele overstroming, is de beste en veiligste manier om uw pellets te bewaren. Plaats de houtpellets droog en van de grond, bijvoorbeeld op de meegeleverde houtpallet.
Wanneer pellets goed droog blijven, kunt u deze jaren bewaren. Ze verouderen niet dus er is nauwelijks kwaliteitsverlies. In veel kachels is het reservoir groot genoeg om een volledige verpakking te bewaren.
Als u uw pellets op pallets koopt, kunt u ze zonder problemen in hun oorspronkelijke verpakking bewaren. Houtpellets kunnen in ongewijzigde staat meer dan een jaar worden opgeslagen als ze onder de juiste omstandigheden worden opgeborgen.
Net als industrieel vervaardigde houtpellets, kunt u uw eigen pellets maken van diverse ruwe materialen zoals zaagsel, houtafval, houtkrullen of bladeren. Om zelf houtpellets te maken, heeft u een pelletpers nodig.
Bij de productie van pellets kunnen veel verschillende houtsoorten worden gebruikt: voor loofhout: eik, es, kastanje, acacia enzovoort; voor naaldhout: spar, den, ceder, Noorse spar, lariks enzovoort.
Witte pellets zijn gemaakt van zacht hout (naaldhout of essenhout), deze pellets branden schoner. Bruine pellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten en hier zit nog schors in. Schors bij verbranding zorgt voor meer onderhoud aan je pelletkachel. Bruine pellets zijn wel voordeliger.
Net als de energieprijzen blijft ook de prijs van houtpellets nog steeds stijgen. "Sinds januari is de prijs van pellets verdubbeld", zegt Arvesta, een bedrijvengroep die houtpellets aanbiedt in haar talrijke Aveve-winkels. Reden voor de prijsstijging is de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen.
Minder energiekosten
Door te stoken met houtpellets in de plaats van gas, bespaart u tot 50% op energie. Zo heeft u de kost van uw investering al na een paar jaar terugverdiend. Een gemiddeld gezin begint met een pelletkachel al na drie jaar een mooie som geld te besparen.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
Voordelig als bijverwarming
Steekt u de kachel een paar uur per dag aan tussen oktober en april, dan betaalt u voor de pellets en elektriciteit 150 tot 200 euro per jaar. Voor een intensiever gebruik telt u tot 300 euro neer.
De kWh prijs van houtpellets ligt iets lager dan die van aardgas of stookolie. Op de stookkosten besparen met pellets kan dus, maar in vergelijking tot brandhout ligt het besparingspotentiëel een pak lager. Brandhout is immers ongeveer de helft goedkoper per kWh dan pellets en dikwijls zijn er ook gratis bronnen.
Het kan variëren van 30 Watt per uur tot wel 350 Watt per uur CONTINU. Bij een pelletkachel die 250 Watt per uur nodig heeft, is de besparing op uw gasrekening wel leuk, maar de rekening van elektra is veel hoger...
Pellets zijn tot staafjes geperst houtafval. Deze zijn momenteel goedkoper dan hout en omdat deze in zakken geleverd worden, ook gemakkelijk op te slaan. De pellets giet u eenvoudig in de pelletbunker van de kachel waarna deze (afhankelijk per kachel en gebruik) tot wel 30 uur autonoom (zonder bijvullen) kan draaien.
Het hardheidsonderzoek : plaats de pellets in enkele millimeters water. Hoe sneller de pellets doorweekt zijn, hoe minder lang ze zullen branden in uw kachel. Het kleuronderzoek : als de assen zwart zijn dan is uw verwarmingssysteem waarschijnlijk slecht afgesteld of is uw pellet van slechte kwaliteit.
Over het algemeen wordt aangenomen dat één zak pellets van 15 kilogram ongeveer 4 tot 5 uur kan branden in een pelletkachel of verwarmingstoestel met een vermogen van 8 kilowatt vol uit! Dit betekent dat één zak pellets per dag kan worden verbrand om een gemiddelde woning warm te houden tijdens de wintermaanden.
Elke pallet bedraagt 65 tot 70 zakken van over het algemeen 15kg pellets. Door een pallet te bestellen kan u dus tot 975kg houtpellets ontvangen.
Kan ik stropellets ook gebruiken in mijn pelletkachel? Onze stropellets zijn bedoeld als stalstrooisel of als mulchmateriaal en zijn niet aangewezen als brandstof voor een pelletkachel.
Gewicht en hoeveelheid
Een zak pellets bevat 15 kg. Op een pallet liggen 65 zakken, dat komt neer op 975 kg per pallet.
De ineens geëxplodeerde vraag heeft ervoor gezorgd dat het aanbod er simpelweg niet meer is, en de pellets zodra ze weer te verkrijgen zijn ook weer binnen no-time uitverkocht zijn. Het einde van de houtpellets prijsstijging lijkt momenteel nog niet in zicht.