Een psychiater is een medisch specialist die, zoals alle artsen, bevoegd is tot het voorschrijven van medicatie. Voor veel psychiatrische aandoeningen zijn medicijnen beschikbaar die een bijdrage kunnen leveren aan een behandeling van uw klachten.
In tegenstelling tot de psycholoog en psychotherapeut mag een psychiater naast het geven van een psychotherapeutische behandeling ook medicijnen voorschrijven. Soms richten psychiaters zich na hun opleiding uitsluitend nog op behandeling met medicatie.
Een psychiater is een gespecialiseerde arts die mensen met ingewikkelde, ernstige psychische klachten onderzoekt en behandelt. Een psychiater kan daarbij medicijnen voorschrijven. Ook kan een psychiater advies geven aan bijvoorbeeld de huisarts over iemand met psychische klachten.
Psychiater mag medicijnen voorschrijven, een psycholoog niet
Die mag dus ook geen medicijnen voorschrijven omdat psychologen in de basis niet medisch zijn onderlegd. Hoewel een klinisch psycholoog of gz-psycholoog wel diagnoses mogen stellen, mogen zij nog steeds geen medicatie voorschrijven.
Afhankelijk van de problemen waar je mee kampt heeft het zin om zowel onder behandeling van een psycholoog en een psychiater te staan. Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Als het blijkt dat de psychische klachten zo complex zijn of je een risico bent voor jezelf of anderen, krijg je direct een doorverwijzing naar een psychiater. Mensen die nog nooit eerder psychische hulp hebben ontvangen, komen meestal eerst bij een (GZ-)psycholoog terecht.
Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen. Een psycholoog is een gedragswetenschapper, een psychiater een arts, die ook medicatie mag voorschrijven.
Je kunt niet naar een psychiater zonder verwijzing van een huisarts. Een psychiater behandelt namelijk complexe psychologische klachten en mag ter aanvulling op zijn of haar psychologische behandeling ook medicatie voorschrijven. Bij ernstige problemen is een verwijzing dus noodzakelijk.
Voorafgaand aan de opleiding tot psychiater volg je de zesjarige universitaire studie Geneeskunde. De specialisatie tot psychiater duurt 4,5 jaar.
Tijdens een afspraak met een psychiater zit je gewoon aan een tafel. Je eerste afspraak met een psychiater duurt ongeveer 45 minuten. De psychiater zal vragen aan je stellen. Als je geen antwoord weet is dat niet erg!
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Een psychiater is een arts of dokter die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie en het behandelen van complexe of zwaardere psychiatrische stoornissen. Door de opleiding als arts kan de psychiater een diagnose stellen en medicatie voorschrijven.
Het salaris (loon) van een psychiater is gebaseerd op de ams-schaal van de cao ggz. Als psychiater kun je rekenen op een salaris tussen de 5.833 en 10.833 euro per maand. Het precieze salaris hangt af van de ervaring, leeftijd en de werkgever.
Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.
Neem dan contact op met een cliëntondersteuner. Ga naar clientondersteuning.co.nl. Als u niet goed weet waar u terechtkunt kunt u ook contact opnemen met Het Juiste Loket. Op informatielangdurigezorg.nl vindt u de weg naar de juiste zorg en ondersteuning.
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Neuropsychiatrie: neuropsychiaters focussen op de biologische (of neurologische) oorzaken van psychische stoornissen. Ziekenhuispsychiatrie: psychiaters in het ziekenhuis behandelen cliënten die naast een lichamelijke aandoening (waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten) ook een psychische aandoening hebben.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
U bent vrij om zelf contact op te nemen met een psycholoog of psychotherapeut. Een verwijzing van een arts of een andere hulpverlenende instantie is niet noodzakelijk. Hoe lang duurt een sessie? Een individuele sessie duurt 50-60 min.
Alleen een deskundige, zoals een psychiater, kan vaststellen of u een persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze doet daar eerst onderzoek naar bij u. Hij onderzoekt hoe u over zichzelf denkt en hoe anderen over u denken.