Een wandeling maken vóór je ontbijt is een gezonde gewoonte. Zolang dat een korte wandeling is van maximaal 1,5 uur hoef je van te voren niet te eten. Je lichaam heeft voldoende reserves om dat aan te kunnen. Drink een glas water voor je vertrekt en wandel er op los.
Fris en fit. Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken.
Voordelen. De gezondheidsvoordelen die je met nuchter bewegen behaalt, zijn niet de minste. Naast het stimuleren van de vetverbranding gaat het veroudering tegen, verbetert het je geheugen en krachtprestatie en kun je ervaren dat je meer energie en focus hebt.
Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies
Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan. Zo kan deze brandstof als energie gebruikt worden in plaats van dat ze opgeslagen worden in je vetreserves.
Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt dat een stevige wandeling van minstens 15 minuten na een avondmaaltijd kan helpen om pieken in de bloedsuiker te verminderen. Bovendien is zo'n avondwandeling goed voor je spijsvertering.
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd.
Door op je nuchtere maag te trainen, leer je je lichaam om de vetreserves aan te spreken. Tijdens een wedstrijd (bv. een halve of volledige marathon) zal dit je helpen om je suikerreserves zo lang mogelijk te 'bewaren' voor op het einde, zodat je nog een tandje kan bijsteken en kan knallen tot aan de eindmeet.
Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden. Dit helpt niet alleen om een strakke buik te krijgen maar je vermindert ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Geen nood, een wandelingetje van 30 minuten, doet je toch ongeveer 150 calorieën verbranden. Je lichaamsgewicht en loopsnelheid beïnvloeden het aantal calorieën dat je verliest. Je krijgt mooie benen: Je dijen worden strakker en je kuitspieren krijgen een betere vorm. Wat een half uurtje lopen al niet doet.
Het beste tijdstip om te wandelen
Dit is gebleken uit onderzoek van de National Library of Medicine National Institutes of Health. Door twintig minuten na je grootste maaltijd te gaan wandelen, krijgt de spijsvertering een enorme boost en blijft de bloedsuikerspiegel beter op peil.
Voordat je naar die kop koffie grijpt, maak 's ochtends eerst eens een wandeling. Onderzoek laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag.
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Met een half uur wandelen per dag verbetert u uw gezondheid sterk en vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het goed voor uw humeur en uw geheugen.
Wanneer je wilt sporten op een lege maag is de kans dus aanwezig, dat je niet volledig nuchter traint. In theorie zou je langer dan 12 uur moeten vasten (afhankelijk van de samenstelling van je laatste maaltijd).
'Zorg ervoor dat je alleen trainingen met een lage intensiteit doet als je nuchter traint', adviseert Featherstun. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van glycogeen moet je niet langer dan 90 minuten hardlopen, en hoge snelheden vermijden.
Uit dit onderzoek bleek dat sporten voor het ontbijt een positief effect kan hebben op de verandering van je lichaamsvet. Tijdens de work-out voor het ontbijt werd namelijk vet gebruikt als brandstof, toen de deelnemers gingen sporten. Na het eten werd juist het ontbijt verbrand.
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
After dinner dip
Ook zorgt koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt. Daar komt nog bij dat, omdat er zo veel energie naar je spijsvertering gaat na een maaltijd, je je nogal suf kunt voelen na een etentje. De welbekende after dinner dip. Daar helpt de cafeïne tegen.
We vinden fruit erg lekker en het is ook heel erg gezond, maar het is niet verstandig om het regelmatig na je avondeten te eten. Dat komt omdat fruit snel verteert in vergelijking tot andere voedingsmiddelen. Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.