Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Gezonde huid
Tomaten dragen bij aan het voorkomen van huidschade door schadelijke UV-straling. Dat komt door hun hoge gehalte aan de carotenoïde lycopeen. Deze krachtige antioxidant bestrijdt de vrije radicalen die onder invloed van schadelijke UV-straling in de huid ontstaan.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Verhitting zorgt vaak voor vermindering van voedingsstoffen bij veel voedingsmiddelen. Bij tomaten werkt het juist andersom. Door hoge temperaturen wordt de celstructuur van de tomaat vernietigd, waardoor lycopeen makkelijker vrijkomt en ervoor zorgt dat het makkelijker opneembaar wordt voor ons lichaam.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat. Tomaten moet je daarom alleen eten als ze rijp zijn.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Snijd hiervoor de tomaat in tweeën en knijp voorzichtig het meeste sap en zaadjes eruit, of gebruik een lepeltje om dit zachte binnenste eruit te lepelen. Bijkomen voordeel is, naast dat je geen pitjes meer terugvind in je eten, de tomatensaus of –soep ook meteen een stuk minder waterig is.
Tomaten zijn hartstikke gezond en je kunt zowel rauw eten, als gekookt, gebakken of gegrild.
Een glas tomatensap bevat 1mg ijzer. Heerlijk als snack en ook nog eens een plantaardige bron van ijzer!
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten. Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken.
Er zijn veel mensen die beweren dat hun jicht verergert na het eten van tomaten. Recent onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit. De onderzoekers hadden meer dan 2000 mensen met klachten van jicht ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht.
Cherrytomaten zijn goede bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Tomaten zijn altijd lekker. Koud en rauw of warm en gebakken, gekookt of gegrild.
Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat. Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.
Snoeptomaten. Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op.
@Simon Snack en snoeptomaatjes zijn in feite hetzelfde. Ze hebben een ovale vorm. Kerstomaatjes daarentegen zijn rond. En de smaak en structuur zijn anders.