Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren. Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste waren of producten die bacteriegevoelig zijn.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
De ideale temperatuur van de koelkast is 5°C. Bij deze temperatuur zijn verse groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en krijgen bacteriën minder kans.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
De ideale temperatuur is 3°C tot 4°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5. En soms gebruikt een koelkast een symbooltje dat een stijging of daling betekent.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Meestal is de koudste zone onderaan, juist boven het groentenvak. De temperatuur in uw koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur, dan gaat de koelkast koelen. Binnen in de koelkast wordt er dan een vloeistof verdampt. Daardoor wordt de koelkast koud.
De standaard / advies temperatuur die wij adviseren voor het koelgedeelte is tussen +5° graden en voor het vriesgedeelte -20° graden.
Met de insteltoetsen @ (warmer) en A (kouder) de gewenste temperatuur instellen. (van –16 °C tot –24 °C instelbaar) Wij raden een instelling van –18 °C aan.
De koelkast koelt niet goed kan worden veroorzaakt doordat de circulatie met koude lucht slecht is. Dit kan komen doordat een voedingswaar de ventilatieopening blokkeert of doordat er op een manier vuil zich daar heeft verzamelt en die de opening dwarszit. In beide gevallen is dit makkelijk op te lossen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Koelkast thermostaat doormeten
De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop. Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf.
Het beste antwoord Een normale koelkast slaat een paar keer per uur aan. Gemiddeld draait de koelkast dan zo'n vijf minuten. Dit hangt natuurlijk onder meer af van de buitentemperatuur, hoe vaak je 'm opent en de ingestelde koelkasttemperatuur. Kortom ongeveer een kwartier per uur.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur.
Schimmels en bacteriën verminderen zich in koude lucht veel minder snel. Daarom bewaar je levensmiddelen het best in de koelkast bij een temperatuur van 3 tot 4 graden Celsius.
Instellen van de draaiknop
Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij. Breekt er een hittegolf uit? Dan moet de ijskast harder koelen en zet je de thermostaat een standje (of twee) hoger.
Als de koelkast te vol is, kan de luchtstroom in de kast worden geblokkeerd. Als er in bepaalde delen van de koelkast geen koele lucht komt, verwijder dan een aantal items uit de koelkast en zorg dat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Kijk vooral in de buurt van de ventilatieopeningen.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.