De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas latte macchiato: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. 125 tot 130 ml volle of halfvolle melk.
Inhoud: 350 ml
De uitlopende bovenkant ondersteunt de bovenste schuimlaag zodat die niet in elkaar zakt. Bovendien draagt het zien van de lagen koffie en schuim bij aan de beleving en smaak van een latte macchiato.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten. 200 ml melk (volle of halfvolle)
Een latte macchiato bestaat namelijk uit zo'n 200 ml melk en een espressoshot van 20-25 ml. Maar de melk wordt wel opgeschuimd en krijgt dus een behoorlijk groter volume. Daarom vind ik een inhoud van zo'n 330 milliliter ideaal voor een latte macchiato glas.
Een glas latte macchiato van 250 ml bevat - volgens het Voedingscentrum - 128 calorieën. Deze calorieën zitten 'm in de melk. Een espresso bevat namelijk maar 2 calorieën. Het caloriegehalte in een cappuccino is bijvoorbeeld lager, omdat er minder melk in zit.
Het verschil tussen een latte macchiato en een latte zit in de volgorde van de bereiding. Bij een latte macchiato wordt eerst de melk opgestoomd en vervolgens de espresso aan de melk toegevoegd. Bij een latte voeg je de melk toe aan je koffie.
Waarom dan wel? ,,Volgens koffiekenners is het de bedoeling om het glaasje water te drinken vóór je aan je kopje koffie begint: het neutraliseert de smaken in de mond en daardoor kun je de koffie beter proeven.”
De hoeveelheid melk in de melkschuimkan heeft een grote impact op de kwaliteit van het melkschuim. Teveel melk in een kan maakt het lastiger om melkschuim te creëren, terwijl te weinig melk bobbeltjes veroorzaken. Je kunt het beste een 300 – 400 ml kan gebruiken voor één latte en een 600 ml kan voor twee latte 's.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
Hoewel koemelk bij veel koffiezaken niet eens meer als keuze wordt gegeven, blijkt een melkschuimlaag van volle melk toch echt onweerstaanbaar. Volle melk schuimt namelijk extra goed op vanwege 't hoge vetpercentage. Dit zorgt voor een goeie, stevige, schuimlaag.
STAPPENPLAN: LATTE MACCHIATO MAKEN
Doe 100-120 ml koude melk in je melkopschuimer. Kies hierbij voor jouw favoriete melk: koemelk, havermelk, amandelmelk of sojamelk. Schuim de melk op en schenk het in een hoog glas. Laat dit ongeveer 1 minuut staan, totdat het uit mooie laagjes bestaat.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Een romige koffie met een stevige laag melkschuim, in de mooiste figuren. De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Een Latte Macchiato, letterlijk vertaald 'gevlekte melk', wordt ook gemaakt met espresso en warme melk. Een Latte Macchiato heeft in verhouding meer melk dan een Cappuccino.
De latte macchiato wordt precies op tegenovergestelde wijze gemaakt dan een cappuccino. Je begint namelijk met melk en melkschuim in een glas en voegt vervolgens de espresso hieraan toe. Hierdoor ontstaan mooie lagen in het glas.
Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, een deel melk met daar bovenop melkschuim. Om een latte macchiato te maken, schuim je eerst de melk op. Vervolgens schenk je gelijkmatig de espresso in het glas met de melk en het melkschuim – waardoor de melk er bevlekt uitziet.
Latte macchiato
Melkschuim: 18 sec. Warme melk: 4 sec.
De inhoud van een cappuccino is ongeveer 120 ml. Hierbij is de schuim niet meegeteld. Het perfecte cappuccino kopje heeft een inhoud van 150 tot 200 ml.
16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie. De minimale hoeveelheid melk opschuimen, ongeveer 20 tot 25 ml per kopje.