Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.
Bloedverdunners zijn medicijnen die zorgen dat de kans kleiner is dat u bloedpropjes in uw bloedvaten krijgt. Bloedverdunners worden ook wel stollingsremmers of antistolling genoemd. Ze zorgen dat uw bloed minder snel stolt. Als u bloedverdunners gebruikt, is de kans kleiner dat er een bloedprop ontstaat.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
De meest voorkomende bloedverdunners zijn acetylsalicylzuur, warfarine, dabigatran en rivaroxaban. De term 'bloedverdunner' suggereert dat deze medicijnen het bloed dunner maken, maar dit is feitelijk niet wat er gebeurt. De term 'antistollingsmiddel' dekt de lading daarom een stuk beter dan de term 'bloedverdunner'.
Het lichaam haalt vitamine K uit voeding, bijvoorbeeld uit groene groenten. Vitamine K is echter ook essentieel voor de bloedstolling. Vandaar dat veel bloedverdunners vitamine K-remmende stoffen bevatten. In 2019 gebruikten in Nederland 244.400 mensen zo'n bloedverdunner, ook wel vitamine K-antagonist genoemd.
Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken.
Welk fruit mag niet met bloedverdunners? Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
Door een teveel aan rode bloedcellen neemt het bloedvolume toe en wordt het bloed dikker. Hierdoor neemt de bloedcirculatie voornamelijk in de kleinste haarvaten af. Hierdoor kun je last krijgen van de volgende symptomen: Hoofdpijn en suizende oren.
Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E. IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt. Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels.
Nitraat in groene bladgroenten en rode bieten
Groene bladgroenten zoals spinazie, rucola, raapstelen en andijvie, maar ook rode bieten bevatten veel nitraten. Nitraten dragen bij aan een goede doorbloeding door zijn vaatverwijdende functie.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Weinig fastfood
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen.
Wat de meeste mensen wel weten, is dat alcohol 'bloedverdunnend' werkt. Als u alcohol drinkt, dan duurt het – net als bij bloedverdunners – langer voordat uw bloed stolt. Uw bloed wordt in werkelijkheid overigens niet 'dunner' maar het stolt minder snel. En dat komt door de bloedplaatjes (trombocyten).
Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren.
Knoflook kan een suikerverlagend en bloedverdunnend (2,3) effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine (3,5) en salicylaten zoals aspirine (6) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Het antwoord is: nee. Maar net als bij alles waarvan je te veel gebruikt, is te veel gember schadelijk voor de gezondheid. Sla er dus niet in door. We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag.
Hoewel gemberthee supergezond is, is het ook weer niet de bedoeling om er te veel van te drinken, dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben, zoals misselijkheid. Het advies is om maximaal zes kopjes gemberthee per dag te nuttigen. Dit aantal is uiteraard wel afhankelijk van hoeveel gember je per kopje gebruikt.
Hoewel gember dus supergezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas, pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.
Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken. Paracetamol is ook veiliger dan andere pijnstillers. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen, geven vaak meer kans op ernstige bijwerkingen, bijvoorbeeld maagbloedingen.
De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt aspirine ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert. Acetylsalicylzuur wordt gebruikt als pijnstiller en bloedverdunner.
Antwoord van de apotheker
Onder een lage dosering wordt verstaan een dosering van 30-100 mg per dag. In deze doseringen werkt aspirine bloedverdunnend, in hogere dosering niet meer, maar werkt het pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.