Wanneer een steenpuist in het gezicht zit, steeds blijft terugkomen of wanneer u zich erg ziek voelt door de steenpuist, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven. Voorbeeld is flucloxacilline. Macrolide-antibiotica remmen de groei van veel soorten bacteriën.
Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.
Er meerdere steenpuisten op een plek zitten. Dan kan de huisarts u naar de chirurg in het ziekenhuis verwijzen. Dit is vooral nodig als de ontstekingen diep zitten. U vaker last heeft van steenpuisten en/of drager bent van de stafylokok.
Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot bloedvergiftiging.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Steenpuisten worden veroorzaakt door stafylokokken (soort huidbacterie) die de huid binnendringen via de porie waar het haar de huid uitsteekt. Ze komen dus alleen voor op behaarde delen van de huid.
Het wordt meestal veroorzaakt door een cyste of nodul. Cystische acne is de meest ernstige vorm van acne. Het ontwikkelt zich wanneer cysten zich diep onder je huid vormen. Dit kan het gevolg zijn van een combinatie van bacteriën, olie en dode huidcellen die vast komen te zitten in je poriën.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. – Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Een steenpuist is een pijnlijke bult met pus erin. Het komt door een ontsteking van een haarzakje, diep in de huid. Raak de puist niet aan. De puist gaat meestal vanzelf open.
Mupirocine-zalf
Mupiricine bestrijdt bepaalde bacteriën, vooral de stafylokok-bacterie. Bij een steenpuist die steeds terugkomt kan deze bacterie uit uw neus afkomstig zijn. In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een zalf in de neus te bestrijden, zoals mupirocine-neuszalf.
Iedereen kan zomaar een steenpuist krijgen, zowel mannen als vrouwen, en ook op iedere leeftijd. De bacterie Staphylococcus aureus komt bij veel mensen voor op de huid, vooral in de neus en in het kruis. Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Prik het puistje schuin aan (níet verticaal)
Prik het puistje schuin aan. Dus niet het naaldje recht of verticaal in het witte puntje steken. Anders druk je als het ware de pus en het talg alleen maar verder naar binnen.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Wanneer een steenpuist in het gezicht zit, steeds blijft terugkomen of wanneer u zich erg ziek voelt door de steenpuist, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven. Voorbeeld is flucloxacilline. Macrolide-antibiotica remmen de groei van veel soorten bacteriën.
Bij een infectie is de bacterie Staphylococcus aureus doorgaans de boosdoener. Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog').
Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en zeep.
Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
Insmeren met trekzalf (wit of zwart) werd vroeger veel geadviseerd, maar omdat het overgevoeligheid kan veroorzaken kun je het beter niet gebruiken. Als je wilt proberen de rijping van de steenpuist te versnellen, zodat de steenpuist wellicht sneller verdwijnt, kun je er warme compressen op leggen.
Besmetting kan optreden na kontact met de pus die uit de steenpuist loopt. Het afdekken van de puist in het zwembad is geen oplossing (laat los in het water). In het water is er geen besmettingsgevaar. Tijdens de fase waarbij de puist pus verliest, raden wij het zwemmen af.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.