Wat zegt de wet? In de wet is bij de invoering van het nieuwe huurrecht de regel opgenomen dat uw huurder bij verkoop of verhuur van de woning of het bedrijfspand, aan belangstellenden gelegenheid moet geven tot bezichtiging. Dit staat in artikel 7:223 BW.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
De verhuurder of syndicus mag zonder uw toestemming nooit uw woning betreden. U heeft steeds het recht om de toegang te weigeren. Wel beschikt de verhuurder over een bezoekrecht, maar hij moet dit vooraf aankondigen en dit recht met gematigdheid uitoefenen.
De verhuurder heeft immers bezoekrecht, hetgeen betekent dat hij, in samenspraak met de huurder, bijvoorbeeld één keer per jaar mag langskomen om te zien of de verhuurder zijn verplichtingen nakomt. Concreet betekent dit dat de huurder het pand moet onderhouden als een goede huisvader.
Een verhuurder behoudt altijd het recht op toegang tot de woning. Het is voor de huurder niet toegestaan om de verhuurder de toegang tot de woning te ontzeggen. Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Als huurder heb je twee verplichtingen: je moet huur betalen en je moet jezelf als goed huurder gedragen. Tegenover deze verplichtingen staan twee rechten: woongenot en huurbescherming. Woongenot houdt in dat je op een normale manier gebruik moet kunnen maken van de woning.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Minister Plasterk van BZK wil verhuurders geen inzage geven in persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP).
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
Zij die een eigendom verhuren, mogen de sleutel ervan bewaren. Als verhuurder ben je niet verplicht om alle sleutels af te geven aan de huurder. Daar heb je zijn akkoord niet voor nodig. Maar opgelet, het is niet de bedoeling dat je om de haverklap binnenvalt bij je huurder.
Wanneer u vermoedens heeft dat uw huurder uw pand niet zal verlaten of meer nog, wanneer uw huurder u laten weten heeft het pand niet te zullen verlaten, dan kan u meteen naar de Vrederechter stappen voor de bevestiging van de opzeg en een uitzettingsbevel.
Er zijn geen regels in de wet opgenomen over het bewonen van een woning. Wettelijk gezien ben je dus niet verplicht om in een woning te wonen.
Voor de doorberekening van leveringen (gas, water en elektriciteit) en (woon)service gelden twee belangrijke voorwaarden: de kosten moeten werkelijk gemaakt én redelijk zijn. Je verhuurder mag dus nooit meer in rekening brengen dan wat de service hem zelf heeft gekost.
Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning te nemen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.
Zo is het verboden om een kandidaat-huurder te weigeren op vlak van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, huidskleur, geslacht, geloof, politieke overtuiging, gezondheidstoestand, handicap, nationaliteit, afkomst, taal of vermogen. In enkele van deze gevallen is weigering mogelijk te rechtvaardigen.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Ja, maar niet zomaar. Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.
In het huurcontract moet staan voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan. Dit kan een paar maanden zijn, maar ook één of twee jaar. Het maximum is twee jaar. De huurder behoudt bij het aangaan van het tijdelijk contract zijn inschrijfduur als woningzoekende.
Wanneer heb ik recht op een nieuwe keuken? Een keuken komt in aanmerking voor vervanging wanneer deze 20 jaar of ouder is.
Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
De verhuurder mag alleen in de volgende gevallen weigeren: als de woning door de veranderingen minder goed te verhuren is; als de woning erdoor in waarde daalt.