Terugbetaling van te veel of ten onrechte ontvangen loon of uitkering noemen wij 'negatief loon'. U krijgt misschien de belasting terug die over de terugbetaalde inkomsten is ingehouden. Vraag bij uw werkgever of uitkeringsinstantie hoe uw terugbetaling is verrekend.
De volgende twee situaties zijn dan mogelijk: Het bedrijf verrekent het negatieve loon met positief loon. De loonheffingen worden in dat geval berekend over het saldo van positief en negatief loon. Het bedrijf verrekent het negatieve loon niet of niet geheel met positief loon.
Negatieve inkomstenbelasting (Engels: negative income tax) is een progressieve inkomstenbelasting waarbij mensen beneden een bepaald inkomensniveau overheidshulp krijgen in plaats van belastingen te betalen.
Dan geldt de pensioenpremie die u betaalde als negatief loon. Dit betekent dat u de totaal betaalde premie over een bepaald jaar in mindering brengt van uw ontvangen brutoloon. Dit doet u zo: In Box 1 Werk en Woning onder loon, geeft u op de eerste regel(s) aan wat uw inkomsten zijn (per werkgever een aparte regel).
Het korte antwoord daarop is ja. Als jouw werkgever te veel loon aan jou betaald, dan mag hij dit in principe terugvragen. Je moet dit dan terugbetalen. Ongeacht of er sprake is van een fout van de werkgever of een andere oorzaak.
In de wet staat namelijk dat een werkgever een beroep kán (en mag) doen op een schriftelijke clausule in de arbeidsovereenkomst die de werkgever de bevoegdheid geeft om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen (artikel 7:613 BW).
Je hebt geen recht op dit geld en dat betekent dat je het inderdaad zult moeten terugbetalen. Gaat het om een groot bedrag, dan is het verstandig om een betalingsregeling af te spreken met jouw werkgever. Het is ook mogelijk om het openstaande bedrag te verrekenen met toekomstige betalingen.
De werkgever en de werknemer hebben geen keuze om een betaling al dan niet aan te merken als negatief loon; voor negatief loon is er nl. een onderliggende verplichting tot (terug)betaling vereist. Zonder zo'n verplichting is er geen negatief loon en is het betaalde bedrag niet aftrekbaar.
Als u loon of een uitkering ontvangt, betaalt u belasting over die inkomsten. Hebt u te veel of ten onrechte loon of een uitkering gekregen? Dan moet u dat terugbetalen. Terugbetaling van te veel of ten onrechte ontvangen loon of uitkering noemen wij 'negatief loon'.
Hebt u in totaal meer aftrek dan inkomsten uit werk en woning? Dan ontstaat een negatief inkomen: een verlies. Dit verlies kan later worden verrekend.
De snelste manier om te zien of u belasting terugkrijgt, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in en u ziet meteen wat u terugkrijgt.
Hebt u bijvoorbeeld begin oktober doorgegeven dat uw inkomen hoger is geworden of dat u uw huis hebt verkocht? Dan kan dat ervoor zorgen dat u niet alleen in 2022 minder uitbetaald krijgt, maar ook in 2023.
U krijgt geld terug als u gedurende het jaar al meer belasting betaald hebt dan u verschuldigd bent. U hebt deze belasting dan al betaald via uw werkgever (ingehouden loonheffing), dividendbelasting of eerder opgelegde voorlopige aanslagen.
De hoogte van uw loon hangt af van uw functie of werkervaring. Ook uw leeftijd en opleiding zijn belangrijk. Uw werkgever moet u minimaal het loon betalen dat in de cao staat. In uw cao kan ook staan of u recht heeft op een toeslag, bijvoorbeeld voor onregelmatige diensten of werken in het weekend.
Snelle groei bedrijf – Hoe uitdagender de strategie, hoe hoger het (onderhandelbaar/variabel) salaris is. Goede marktpositie bedrijf – Hoe beter het bedrijf bekend staat, hoe hoger het salaris zal zijn. Unieke functie – Hoe minder mensen binnen dat bedrijf met exact dezelfde functie werken, hoe hoger het salaris is.
Loon doorslaggevende factor bij jobkeuze
De helft van de werknemers geeft aan dat het loon doorslaggevend is om voor een bepaald bedrijf te gaan werken, pas daarna volgen de jobinhoud (42%) en het evenwicht tussen werk en privé (36%).
Betaalt uw werkgever uw loon niet of niet op tijd? Of betaalt hij te weinig loon? Dan kunt u een loonvordering indienen bij de kantonrechter. Ook kunt u wettelijke verhoging en wettelijke rente eisen.
Als uw loon lager is dan het minimumloon, wordt u onderbetaald. Spreek eerst uw werkgever hierop aan. Uw werkgever moet uw loon verhogen en achterstallig loon uitbetalen. Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u terecht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Minimumloon per uur
Een werknemer van 21 jaar en ouder heeft per 1 juli 2023 dus minimaal recht op een brutoloon van € 1.995,00 per maand. Bij uitbetaling per week gaat het om een minimumbedrag van € 460,40.
Je loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Een werkgever kan dus nooit eenzijdig je loon verlagen. Je loon naar beneden aanpassen kan wel wanneer je zelf je akkoord geeft.
De loonbelasting en premies worden sinds 2006 aan de Belastingdienst betaald. Als de werkgever de loonbelasting niet (of niet op tijd) afdraagt, dan krijgt hij een boete, rente en kosten in rekening gebracht.
Zodra er sprake is van achterstallig loon dat nog niet is betaald, hoeft u over die inkomsten geen loonbelasting te betalen.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
In de arbeidsovereenkomst staat de periode waarover uw werkgever uw loon berekent. Uw werkgever betaalt uw loon na deze periode. Uw werkgever betaalt bijvoorbeeld weekloon na een week en maandloon na een maand.