Een romige koffie met een stevige laag melkschuim, in de mooiste figuren. De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
De verhoudingen voor een perfecte cappuccino
De totale inhoud van een cappuccino is tussen de 150 en 180 ml. Daarvan is 30 ml espresso, en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. De perfecte laag melkschuim is vervolgens tussen de 0,5 en 1,5 cm dik.
Een cappuccino bestaat uit 3 gelijke delen: ⅓ koffie, ⅓ gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 2 koppen: 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie.
Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie. Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De melk moet perfect worden gemengd met de koffie. Zo wordt de smaak goed opgenomen in de koffie. Als het lepeltje op de koffie blijft liggen, is de schuim eigenlijk te dik. De beste melk voor cappuccino is volle melk.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Kies dan voor een grote koffiebeker tussen de 420 en 500 ml. Een kleine koffiebeker to go is beter geschikt voor een gewone koffie of een cappuccino. Ben je een espresso liefhebber? Kies dan voor een koffiebeker tot 100 ml.
Melk opschuimen
Schenk de melk in de kan, ongeveer tot aan het tuutje. Zorg ervoor dat je een goede hoeveelheid melkschuim hebt, net zoals bij een cappuccino. Schenk de melk over in een tweede kan, zodat het schuim en de melk goed in verhouding zijn.
De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas latte macchiato: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. 125 tot 130 ml volle of halfvolle melk.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Doe de (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan. Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
De kop tot de helft vullen
Draai voordat je gaat schenken de koffie en de gestoomde melk een paar keer rond (walsen) in de kop en de melkkan. Houd de kop een beetje schuin met de kan een stuk boven de kop en schenk de melk hoog door de koffielaag heen. Maak bij het schenken een draaiende beweging (zie video 0.35).
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken. Aan volle melk zijn extra eiwtten toegevoegd, waardoor dit nog beter schuimt.
Cappuccino met halfvolle of magere melk
De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Benodigde tijd: 3 minuten. Volg de onderstaande stappen om melk op te schuimen met het stoompijpje: Pak en vul het kannetje tot de helft met koude (opschuim)melk. Door het kannetje slechts tot de helft te vullen houd je ruimte over om de melk dik te krijgen.
Melk opschuimen met de hand kan ook met zogenaamde mechanische melkopschuimers. Deze zijn vooral geschikt om koude melk mee op te schuimen. Met een paar keer pompen heb je prima melkschuim. Wil je het verwarmen, doe dan de melkschuimer een paar seconden in de magnetron.