Een compliment stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een gelukkig en positief gevoel. Wij mensen zijn sociale dieren en een van onze diepste menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd en erkend te worden. Een compliment, en dus erkenning, kan ons enorm motiveren en gelukkig maken.
Complimenten geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt.
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt. Gewoon “bedankt” zeggen, dus. Dat is alles. Bewijst ook dit (erg leuke!)
Een karakter-compliment gaat over de eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten van de ander. Wat je in de ander waardeert. Door dit uit te spreken bevestig je het positieve in de ander en dit kan helend werken voor iemands zelfvertrouwen. Het kan ook een heerlijke bevestiging zijn van wat de ander al wist.
Als je denkt dat je op de een of andere manier gebrekkig bent, of als je denkt dat je niet goed genoeg bent, kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoe anderen zulke aardige dingen over je kunnen zeggen. Volgens de studie zullen complimenten je negatieve zelfbeeld waarschijnlijk niet verbeteren.
Wanneer je een compliment krijgt smelt je weg, weet je niet waar je moet kijken of begin je te blozen. Of je wordt onzeker en je voelt je verlegen. Een compliment geven kan ook moeilijk zijn omdat je niet gewend bent openlijk de waardering uit te spreken voor iemand. Of je schaamt je er haast voor om dat te doen.
Ook uit Nederlands onderzoek kwam al naar voren dat te veel (en vooral de 'foute') complimenten meer kwaad dan goed kunnen doen. Vooral als kinderen weinig zelfwaardering hebben, hebben ouders de neiging te overdrijven en meer de persoon te complimenteren dan het gedrag.
De man neemt een compliment zeer serieus. Hij zegt alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.
Begin met een waarderende zin. Bijvoorbeeld; “ik vind het fijn…”, “Ik vind het leuk… of “Ik vind het goed…” Je kunt ook positieve woorden gebruiken zoals bijzonder, knap, geweldig, fantastisch of super. Het starten van je zin met deze positieve en waarderende woorden is belangrijk.
Het is onderzocht en bewezen: tegenover het uiten van één punt van kritiek moeten vier complimenten worden geuit wil het constructief zijn. In een omgeving waar enkel kritiek wordt gegeven, daalt het werkplezier. Het effect van een compliment: Het bezorgt de ontvanger en de gever een goed gevoel.
Complimenten werken het best als ze regelmatig gegeven worden. De kracht van herhaling doet wonderen. Tien keer per dag een complimentje schouderklopje of knipoog is echt niet te veel. Het geeft de ander het gevoel dat je om hem/haar geeft.
Complimenten geven aan je kind is heel belangrijk. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind en stimuleert positief gedrag. Het is als kind fijn om te horen en voelen dat je gewaardeerd wordt door anderen, waardoor je jezelf ook meer gaat waarderen.
Toch kan je kind complimenteren ook een negatief effect hebben, schrijft docent Tim Elmore op Psychology Today. Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten die vroeger vaak te horen hebben gekregen dat ze slim zijn, nu het idee hebben dat ze minder hard hoeven te werken voor een goed resultaat.
Ook complimenten over ons uiterlijk weten we te kleineren. In plaats van de ander te bedanken voor het complimentje over onze kleding, ontkrachten we het door te zeggen: 'Oh, niets bijzonders hoor, dit heb ik al heel lang', 'Oh, het was maar een koopje hoor' of zelfs: 'ik vind dat deze kleding me juist dik maakt!
Een goede truc om complimenten daadwerkelijk te accepteren is door stil te staan bij je eigen intenties op het moment dat je iemand complimenteert. Als je zelf een compliment geeft vanuit goed intentie dan kan je ervan uit gaan dat anderen dit ook doen.
Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen
Hij kijkt je recht in de ogen wanneer hij tegen je praat, hij raakt je arm even aan of steekt je haar achter je oren. Alle excuses zijn goed om jou - zijn crush - stiekem even aan te raken.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Complimenteren is een vorm van feedback geven. Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie.
Verschil compliment en positieve feedback
Een compliment is eigenlijk een vorm van positieve feedback. Je koppelt terug wat je van de prestaties van de ander vindt. Het verschil zit hem in de vorm. Een compliment kan kort en krachtig zijn.
Geef alleen gemeende complimenten
Geef geen compliment om maar iets te zeggen. De kracht van een welgemeend compliment is dat je de ander helpt inzien wat diens goede kwaliteiten zijn én dat je zelf positief leert denken over een persoon.
Kritiek kan iets zeggen over degene die het geeft én over het gedrag van degene die het krijgt. Het kan de bedoeling hebben om opbouwend te zijn en om iets te verbeteren; dat is positieve kritiek. Dit type is vaak goed onderbouwd en gegrond.