Als je het gevoel hebt dat jouw werkdruk te hoog is, wacht dan niet te lang met dit bespreekbaar maken. Maak op een rustig moment een afspraak voor een gesprek met je manager. Bespreek de maatregelen die jij van je leidinggevende wilt vragen. Maar luister ook naar zijn of haar feedback over hoe jij met je werk omgaat.
Werkdruk kan leiden tot stress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die langdurig te maken hebben met te hoge werkdruk raken niet alleen gestrest, maar ook gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk.
Stop met klagen en probeer te kijken naar de leuke dingen. Een belangrijke manier om je werk leuker te gaan vinden is door meer te socializen. Door een goede interactie met je collega's, wordt je dag een stuk gezelliger. Probeer wat vaker een koffie te doen met collega's, of in de pauze even samen een rondje te lopen.
In dit boek staan je menselijke vaardigheden centraal, je soft skills. Feedback geven, schrijven, pitchen, leidinggeven, plannen, presenteren, jezelf organiseren, samenwerken... Het is maar een greep uit de vele soft skills die je terugvindt in Wat ze je op het werk niet vertellen.
Burn-out kan zich in zowel fysieke als emotionele symptomen uiten. Velen worden daarvan beschreven in de 12 fasen van burn-out. Lichamelijk moe en uitgeput, hoofdpijn of andere ziekten en niet kunnen eten of slapen zijn typische symptomen zijn van een burn-out.
Als je ervaart dat je werk je ziek maakt, dan is het hoog tijd om hulp in te schakelen. Praat er in eerste instantie met je huisarts over. Je huisarts zal tegelijk nagaan wat jou probleem is en je persoonlijk opvolgen of doorverwijzen naar een psycholoog of loopbaanbegeleider.
Te hoge werkdruk ontstaat als er te weinig tijd is voor de uitvoering, als de medewerker te weinig inspraak heeft, of als onduidelijk is wat er van de medewerker wordt verwacht. Ook de omstandigheden kunnen werkdruk veroorzaken.
Overspannen en ziek melden op werk
Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.
Je kunt je rustiger gaan voelen door je bewust te worden van welke dingen jou spanning geven. Als je weet welke dingen je gespannen maken, helpt het om hier meer bij stil te staan en tijd te nemen om ook te ontspannen. Wandel bijvoorbeeld een rondje na een inspannende vergadering.
Ben je benieuwd welke beroepen een hoge werkdruk hebben? Uit een onderzoeksrapport van het CBS blijkt dat koks, juristen en artsen de hoogste werkdruk ervaren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor beveiligingspersoneel, chauffeurs en hoveniers is de werkdruk juist het laagst.
Werkstress is dus hoe je reageert op o.a. werkdruk. Maar werkstress hoeft niet per se te ontstaan door een (te hoge of te lage) werkdruk. Werkstress kan ook ontstaan door: Rolconflicten die er zijn in jouw werk (rolstress)
Lukt het u niet om met die spanning om te gaan? Dan raakt u overspannen. Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen.
Je krijgt te weinig prikkels en voelt je niet nuttig. De naam zegt het al: je vindt je werk zo saai dat je het niet meer trekt. Dit betekent niet per se dat je hele dagen niks zit te doen. Je kunt het nog zo druk hebben en toch een bore-out krijgen.
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Wanneer er sprake is van een zeer langdurige (soms wel jarenlange) blootstelling aan te hoge (werk)stressoren kan dit leiden tot een burn-out. Burn-outs hebben gevolgen voor de gezondheid, het ziekteverzuim en de inzetbaarheid van de werknemer.
Contract – Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. «De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd.» Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.