Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de
Hoewel de Marianentrog een donkere en doodse afgrond lijkt, komt hier meer leven voor dan je zou denken. In 2016 onderzocht de onderzeeër Okeanos Explorer van de NOAA deze diepten en ontdekte er diverse levensvormen, waaronder soorten als koraal, kwallen en octopussen.
En juist door die waterbewegingen kan er voedsel aangevoerd worden en kan er dus leven zijn op grote diepte. Eerdere onderzoeken toonden aan dat er amoeben, vlokreeften, zeekomkommers, kwallen, maar ook bijzondere vissen voorkomen.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Dat vroeg de Egyptische duikinstructeur Ahmed Gabr zich ook af en dus deed hij in 2014, na vier jaar voorbereiding, een recordpoging. Die slaagde en sindsdien staat het wereldrecord voor diepste duik ooit op zijn naam. Gabr dook tot een diepte van 332,25 meter in de Rode Zee bij Egypte.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar.
Op deze diepte leven ook reuzeninktvissen en pijlinktvissen, die worden bejaagd door naar grote diepte duikende potvissen. De abyssale of abyssopelagische zone reikt van 4.000 m tot 6.000 m diepte. Dit betekent normaal gesproken tot de oceaanbodem.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
Dat is bijzonder, want de drukomstandigheden zijn op zo'n grote diepte extreem. Op 8 kilometer diepte ervaar je meer dan 80 megapascal. Dat is 800 keer de druk die op het oceaanoppervlak komt.
In de stille oceaan is het diepste punt op aarde, de Marianentrog ruim 11 km diep en daar is het 1 tot 2,5 graden Celsius boven het vriespunt.
In de onafhankelijke Georgische autonome republiek Abchazië bevindt zich de diepste grot ter wereld, de Voronjagrot. Het is de enige grot op aarde die dieper is dan 2000 meter. De Voronjagrot staat ook wel bekend als de Kroebera-Voronia-grot of Grot van Kroeber en in het Russisch betekend het 'Kraaiengrot'.
Iedereen weet hoe de hoogste berg ter wereld heet, maar wie kan uit het blote hoofd de naam van de diepste plek op aarde noemen? En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Ondiepe bodemenergie (tot 500 meter diep)
Ondiepe bodemenergie is lage temperatuur warmte (15-20°C) en koude (6-10°C) uit de bodem.
Door de boringen naar olie en gas zijn de diepten tussen 2 en 3 km in een groot deel van Nederland aardig bekend; de lagen tussen 2 en 3 km levert warmte op van 70-90 graden C (een stukje onder het maaiveld is het ca. 10 graden C en 2 km van 30 graden/km geeft inderdaad ca. 70 graden C).
“In Nederland is het ongeveer elke 100 meter dieper 3,2 graden warmer. Je begint met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden. Dus op 1 kilometer diepte is het 42 graden, op 2 km diepte 74 graden, en zo verder.” Niemand kan in Nederland zomaar boren of water onttrekken aan de bodem.
Gemiddeld bedraagt de geothermische gradiënt in Nederland ongeveer 30 °C per duizend meter. Op tweeduizend meter diepte bedraagt de gemiddelde temperatuur ongeveer 70 °C.
Op een diepte van dertig meter ondervindt een duiker een totale druk van 400 kPa. Bij het inademen trekken spieren de ribben omhoog en naar buiten zodat de borstkas uitzet. In de longen ontstaat een onderdruk waardoor lucht via de luchtwegen wordt aangezogen.
Het beste antwoord. Er gebeurt bijna niks, je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water, dat is (bijna) niet samen te drukken. De vaste stoffen in je lichaam zijn ook niet samen te drukken. Alleen de lucht kun je samenpersen.
Zonder zuurstof duiken tot dieptes van 70 meter - Nieuws - Universiteit Utrecht.
Onder water verhoogt de druk bij elke 10 meter die je daalt met 1 kg/cm². Op 2.000 meter diepte drukt dus op elk stukje huid van 1 cm² een gewicht van 200 kg. Zolang de druk binnen een lichaam gelijk is aan de druk erbuiten, merkt een organisme er weinig van. Water is volgens de natuurkunde moeilijk samendrukbaar.
Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht. De druk waaraan je lichaam wordt blootgesteld is daarom groter onder water, en neemt toe met de diepte.