Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar.
Geen seks, toch liefde
Een relatie zonder seks hoeft dus helemaal geen slecht teken te zijn voor een relatie. „Er zijn genoeg gezonde relaties die perioden zonder seks hebben overleefd, of dat nu expres was of door omstandigheden, en nog steeds een bron waren van liefde en connectie”, legt Francis uit.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
En dit kan komen door een hele hoop verschillende oorzaken. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen geen zin meer in seks hebben door: Psychische problemen als stress, depressie, angsten of spanningen. Problemen binnen de relatie.
Niet verrassend is het feit dat 71,5% van de ondervraagden vermoeidheid noemt als een van de belangrijkste redenen waarom ze minder seks hebben dan vroeger. Ongeveer de helft van de respondenten zegt dat hun job of het te druk hebben in het algemeen soms een stokje voor een stomende vrijpartij steekt.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Je libido verandert
Als je minder seks hebt, heb je uiteindelijk ook minder zin in seks. Je libido gaat dus niet omhoog maar omlaag. Dit komt omdat je lichaam minder geslachtshormonen aanmaakt als je seksleven even op een laag pitje staat. Dat is dan wel weer geruststellend.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Wetenschappelijk onderzoek naar onze bedpartners
Mannen vergroten het getal meer dan ze verkleinen, vrouwen doen dit andersom. In dat onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen gemiddeld in hun leven zo'n zeven bedpartners hebben. Mannen zitten daar iets onder, met een gemiddelde van 6,4.
In andere enquêtes kwam die leeftijd voor vrouwen gemiddeld op 26 jaar uit. Mannen gaven aan op hun 32e de beste seks te hebben.
Bij ongeveer 1 op de 20 jongens en 1 op de 8 meiden gaan ze ook over personen van hetzelfde geslacht. Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn. Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks.
Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar.
Lichamelijke aanraking is al rustgevend, een vrijpartij eindigend in een orgasme laat een explosie aan hormonen en andere stoffen in ons lichaam los. Daardoor binden we ons als man en vrouw aan elkaar, maar ook ons stressniveau verlaagt, onze bloeddruk komt beter onder controle, en ons lichaam herstelt zich beter.
Van de mensen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) die een relatie hebben, zegt 30 procent nooit of hooguit enkele keren per jaar seks te hebben. Bij jongere stellen ligt dat op 14,5 procent. De grootste groep (41,1 procent) doet het een paar keer per maand.
Als je lang niet gevreeën hebt zal je sneller pijn ervaren bij een volgende vrijpartij. De verklaring hiervoor is simpel: naarmate je ouder wordt, worden de wanden in de vagina steeds dunner. Vooral voor dames in de overgang is regelmatig seks hebben aangeraden, omdat het de gezondheid van de vagina bevordert.
Het sperma zou na een maand onthouding namelijk van betere kwaliteit zijn. Maar klopt dat wel? “Een maand niet klaarkomen is op zich niet gevaarlijk”, zegt uroloog Piet Hoebeke (UZ Gent). “Maar ik zou toch aanraden om het wel te doen.
Conclusie. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vaker vrijen en een goede geestelijke en fysieke gezondheid, maar het is niet aangetoond dat het ene het gevolg is van het andere. De studies zijn gebeurd bij paren die gemiddeld 7 keer per maand vrijen.
Finse vrouwen spannen de kroon: bijna 80 procent wilt vaak seks. Nederlandse vrouwen staan op de 17e plek. Zo'n 65 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan een hoog libido te hebben. Volgens Sigurd Vedal, CEO van Victoria Milan is daar een logische verklaring voor.
Is de seksdrang van mijn partner normaal? Een normale hoeveelheid bestaat dus niet. De seksdrive is iets persoonlijks en als je genoeg seks hebt om zelf met een tevreden gevoel je leven te leiden, dan zit alles goed. Voor de een is dat drie keer per week, en voor de ander weer eens in de twee weken.
Als de opwinding toeneemt wordt de vagina vochtiger. De binnenste schaamlippen zwellen en de clitoris komt wat naar voren en wordt stijf. Sommige vrouwen krijgen het warm en gaan sneller ademhalen, soms zwellen de tepels en borsten en gaat de huid een beetje prikken.
Seksloze relaties kunnen hartstikke gezond zijn
We denken vaak dat als je een relatie zonder seks hebt, de relatie niet goed gaat of minder voldoening brengt dan een relatie mét seks. Dat is een mythe, bepleit Francis.
"Seks is een goeie manier om elkaar beter te leren kennen", zegt hij. "En om de communicatie weer op gang te brengen. Maar het is geen wondermiddel, het is één facet van de relatie. Als hij verjaardagen vergeet en niet voor je zorgt als je ziek bent, maar wél goed is in bed, dan is dat niet genoeg."
In het kort
Dan kunt u kijken of u er iets aan kunt doen. Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.