Logisch dus dat beroepen als militair, brandweerman, piloot en directeur hoog scoren op de lijst van stressvolste banen. Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris.
Minst stressvolle banen
Volgens dit onderzoek zijn dat beveiligers, chauffeurs, hoveniers en tuinders, kassamedewerkers en medewerkers in de kinderopvang. Naar verluidt zou dit komen omdat ze voornamelijk hun eigen tijden in kunnen delen of gewoon niet zoveel druk hebben staan op de werkzaamheden.
Als je op zoek gaat naar de banen die volgens verschillende statistieken minder stressvol zijn, vind je categorieën zo uiteenlopend als hoveniers, tuinarchitecten, web-ontwikkelaars, massagetherapeuten, of windturbinetechnici.
Koks hebben relatief het meeste last van werkdruk. Ook artsen, leraren en managers hebben het zwaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CBS.
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Maar liefst 24 mensen solliciteren naar de zwaarste baan ter wereld: director of operations. Ze krijgen de voorwaarden te horen van hun toekomstige baan en die zijn op zijn zachtst gezegd onmenselijk. Zo moeten ze 135 uur per week staand werken en vakantie is er niet bij.
Productiemedewerker is zeker weten een van de best verdienende banen zonder diploma. Als productiemedewerker is het startsalaris € 13,64 per uur. Dit is het gemiddelde salaris dat je in ploeg 1 van 6:00 tot 14:00 verdient.
Er zullen met name tekorten zijn in de zorg, het onderwijs, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Dit vraagt blijvende inzet van het kabinet, werkgevers en werknemers. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
Koks hebben relatief het meeste last van werkdruk. Ook artsen, leraren en managers hebben het zwaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CBS.
Om een baan te krijgen moet je over het algemeen wel iets doen, namelijk solliciteren. Brieven en cv's versturen en vervolgens ergens op gesprek. Maar let op, zelfs al wordt er gezegd dat dit een 'informeel gesprek' zal zijn: zo'n gesprek is nooit informeel.
1. Clown. Het beroep van clown zijn is een echt beroep en er is ook nog altijd veel vraag naar. Als clown ben je volledig geschminkt en entertain je mensen, vooral kinderen, op een unieke manier.
Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.
Burn-outklachten komen het minst voor bij werknemers jonger dan 25 jaar. Het meest komen de klachten voor bij werknemers ouder dan 25 jaar met een hoog opleidingsniveau.
Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk.
Met de studies accountancy en econometrie heb je de beste carrièrevooruitzichten, blijkt uit onderzoek van het UWV naar de arbeidspositie van universitair geschoolden. Een minder zekere toekomst hebben studenten archeologie en letterkunde.