Als u krachtvoer aan uw konijn geeft, is het beste om dus alleen bix (pellets/brokjes) te geven en geen gemengd voer. Richtlijnen voor de voeding: Onbeperkt hooi of vers gras. Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Een konijn moet altijd onbeperkte toegang hebben tot vers hooi en vers water. Hooi van timothee of lammerstaart is ideaal, omdat dit hooi een hoog vezelgehalte heeft en arm is aan eiwitten en calcium. Door zijn grovere lange structuur is Timothyhooi ook heel goed voor konijnen of knaagdieren met tandproblemen.
Mogen konijnen broccoli? Ja, broccoli valt onder wat mogen konijnen eten. Deze groente kan wel voor gasvorming bij je konijn zorgen wat natuurlijk onplezierig is. Gasvorming kan ook ontstaan bij het geven van bloemkool en boerenkool.
Soorten groenten die een konijn mag eten zijn: broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel+loof, andijvie, witlof.
Paprika kan je zonder zorgen aan je konijn geven. Zowel de rode, groene en de gele zijn goed voor je konijn. Let er wel bij op dat je de pitjes en het takje eruit haalt, dit is wel slecht voor het konijn! Net als veel andere soorten groentes heeft paprika geen nadelig effect op je konijn.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: als er geen andere factoren in het spel zijn, zoals een stofwisselingsstoornis, wordt een konijn te dik doordat het meer calorieën binnen krijgt dan het verbrandt. Dus door te veel of verkeerd eten te krijgen en te weinig beweging.
Als je konijn niet eet is dat eigenlijk altijd een spoedgeval voor de dierenarts. Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Veilig groenvoer zijn andijvie, broccoli, wortelloof, bloemkool (blad en stronk), selderijblad, witlof, roodlof, basilicum, munt, koriander, salie, kamille, dragon, dille , paksoi, rucola, weegbree, geplukt gras, paardenbloemblad, zuring en kleefkruid.
Geef je konijn niet te veel suikers, zoals fruit en brood. Konijnen vinden dit lekker, maar ze worden er dik van en het is slecht voor hun darmkanaal. Het mag wel, maar met mate. Zorg dat je konijn voldoende hooi heeft.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Geef je de aandacht, dan uit dit zich vaak in een aai sessie. Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie.
Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje 'ik'-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Planten uit de nachtschade familie
De hele plant is giftig, dus oppassen geblazen! Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten).
Konijnen (herbivoren)
SOMS – Broccoli, bloemkool, spinazie, selderij, wortelen, sperziebonen. SNACKS – Appel (zonder zaadjes), frambozen, aardbeien, komkommer.
U kunt zelf testen welk fruit uw konijn lekker vindt. Fruit heeft echter een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan. Geef het daarom slechts matig. Een schijfje appel of een aardbei is genoeg als lekkernij tussendoor.