Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier. Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
Wollen jassen
Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Het enige wat je kan doen om je wollen kleding mooi te houden is door een pluizentondeuse te gebruiken. Let op de pluizentondeuse is alleen geschikt bij kleding die niet te veel pluist en dus redelijk glad is.
wollen jas
Een wollen jas mag niet op hoge temperaturen gewassen worden. Je wast hem het best op een koude of lauwe temperatuur.
Wol, kasjmier of angora
Pluis komt van dit type kleding af doordat de stof statisch wordt, en de vezels dus gemakkelijker loskomen van elkaar. Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer.
Doe je schapenvacht van Sheepy nooit in de wasmachine! Een Sheepy is geen wasbare schapenvacht. Dit komt omdat ze gelooid zijn op een natuurlijke manier, aluin looien genaamd. Dit betekend dat hierbij geen milieugevaarlijke stoffen zoals zware metalen aan te pas komen.
De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Naast de wijze waarop, is het ook belangrijk waarmee je wol behandelt. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel. Deze beschermt onder andere het natuurlijke vetlaagje van wol. Bovendien zijn wolwasmiddelen pH-neutraal en bevatten ze geen enzymen die de natuurlijke vezels van wol kunnen aantasten.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.
Een waterdichte jas kun je het best niet te vaak wassen. Vieze luchtjes krijg je er goed uit door de jas even uit te hangen in de buitenlucht.
- Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden.
- Weet je niet zeker of een kledingstuk gewassen mag worden, vraag het dan aan een stomerij. - Is je kledingstuk gemaakt van een mix van stoffen, bijvoorbeeld wol en polyester, kies dan voor een wolwasprogramma. - Katoen,linnen en viscose stoffen kunnen krimpen.
Een gewatteerde jas wassen in de wasmachine
Stel hierbij de temperatuur in op maximaal 30 graden, zodat de jas niet beschadigt. Kies ook voor een kort centrifugeprogramma en gebruik een speciaal dons wasmiddel, zodat de jas zijn vorm behoudt. Gooi als tot slot 3 schone tennisballen in de trommel.
Haal eerst alle losse elementen van je jas, zoals nepbont of een riem met gesp. Keer de jas binnenstebuiten en doe alle knopen en ritsen dicht, zodat er tijdens het wassen zo min mogelijk kan beschadigen. Nog beter: stop de jas in een waszak! Doe je jas, zonder andere was, in de wasmachine en voeg er wasmiddel aan toe.
Het drogen van een donsjas
Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur. Als de jas droogt lijkt, doe hem dan nog minimaal 60 minuten drogen op de koudste temperatuur, met de tennisballen/ wasbollen nog steeds in de trommel.
Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) afwasmiddel. Voeg eventueel wolwasmiddel of een ander vloeibaar wasmiddel toe om de schapengeur te laten verdwijnen.
Als vuistregel gebruiken wij 1 eetlepel zout (soda)op 100 gram wol. De wol moet goed onder de oplossing staan. Af en toe roer je voorzichtig in je wol om vuil los te krijgen. Na de 2 uur de wol voorzichtig uitspoelen met handwarm water.
Krimpen van wol gebeurt niet met heet water, maar door afwisselend warm en koud water. Daarom is het ook belangrijk om de wol NIET te wassen op een 'katoenprogramma' van 30 ° C.
Leg je jas neer en strijk voorzichtig met het scheermesje van onder naar boven. Er ontstaat een hoopje met pluisjes na iedere strijk. Op die manier scheer je als het ware je jas, zodat de pluisjes worden verwijderd.
De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.