Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.
De glycogeenvoorraad in je lichaam is meer aangevuld
Deze voorraad is opgebouwd uit koolhydraten uit de voeding. Eet je ineens een dag meer koolhydraten? Dan kan deze energievoorraad zich aanvullen. Dit extra glycogeen houdt ook nog eens wat vocht vast, waardoor het gemakkelijk kan zorgen voor 1-2kg gewichtstoename.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Als je een flinke maaltijd hebt gegeten en nog niet naar het toilet bent gegaan, kun je ook ineens 2 kilo zijn aangekomen in 1 dag. Dit komt dan doordat er nog veel voedsel in je maag en darmen zit. Het is dus niet 2 kilo vet.
HET IS GEEN VET, MAAR VOCHT
Over het algemeen komen we in gewicht aan wanneer we voortdurend teveel calorieën binnen krijgen dan ons lichaam kan omzetten in energie. Dan slaat ons lichaam dit op in vet. Aankomen na 1 dag ongezond eten is dus vrij onrealistisch.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens.
Heel veel mensen kennen het, je staat 's ochtends op de weegschaal en je bent ineens 1-2 kilo zwaarder dan de dag ervoor. Een plotselinge stijging van het gewicht is zeker niet gek, maar het wordt niet veroorzaakt door een enorme stijging in vetmassa of spiermassa. Maar waardoor komt dit dan wel? en darminhoud.
Je merkt of je aankomt door jezelf te wegen op een weegschaal. Achterop verpakkingen van voedsel kan je bekijken hoeveel energie een product per 100 gram bevat, dat kan in kilocalorieën (kcal) of kilojoules (kJ). 1kcal = 1000 calorieën.
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel en ongezond gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
2 kilo "aankomen" in 2 dagen kan, maar 2 kilo "vet" aankomen kan niet in 2 dagen. Het voedsel wat je in 2 dagen kunt eten zal misschien wel binnen 2 dagen omgezet zijn in vet, maar daarmee haal je nooit 2 kilo vet in 2 dagen.
Het aankomen in spiermassa is sowieso gelimiteerd. Als beginnende mannelijke krachtsporter kun je wekelijks ongeveer 0,1 tot 0,25 kg spieren opbouwen. Voor vrouwen geldt ongeveer een maximum van 0,12 kilo per week. Bij gevorderde krachtsporters gaat het nog veel trager.
Je lichaam komt in de zogenaamde katabole fase: het gaat weefsel verbranden om aan energie te komen. Dit is natuurlijk precies wat je nodig hebt om af te vallen. Je lichaam spreekt op deze manier immers de vetvoorraden aan die voor die overtollige pondjes zorgen. Het nadeel is dat er niet alleen vet verbrand wordt.
Calorieën en kilo's
Een kilo lichaamsgewicht staat, zoals je misschien wel weet, gelijk aan een overschot van zo'n 7.777 calorieën (bron). Om twee kilo aan te zijn gekomen, moet je dus 15.444 calorieën extra binnengekregen hebben. Dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk voor een avondje uit.
1 kilo per dag afvallen
Dit is helemaal onmogelijk voor de meeste mensen. Zoveel calorieën verbranden is enkel mogelijk voor topsporters, maar die moeten meestal geen vet meer verliezen in de eerste plaats.
Wanneer je nog moet aankomen kan je natuurlijk niet in één week weer terug op een gezond gewicht komen. Het is normaal om per week 3 ons tot 1 kilo aan te komen. In sommige gevallen kan het zelfs meer zijn.
Niet als je wilt afvallen. Elke dag wegen heeft geen zin. Je gewicht schommelt namelijk van nature altijd met zo'n 1 tot wel 2 kilogram. Deze schommelingen komen voornamelijk door de hoeveelheid vocht in jouw lichaam.
Calorieën verbranden tijdens het slapen
Cellen en weefsels herstellen zich, ons immuunsysteem herstelt en versterkt zich, herinneringen worden verwerkt en opgeslagen en neurale cellen en netwerken van de hersenen worden als het ware 'gereset'. We verbranden door al deze processen de hele nacht calorieën.
Gewicht schommelt
In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt. De dag(en) voor de menstruatie wegen vrouwen ook een tot twee kilogram meer.
Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!
Zoals ik hierboven al vertelde, zijn spieren zwaarder dan vet. Een kilo spieren neemt minder plaats in dan een kilo vet. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen!
Krachten persen en duwen namelijk het vocht uit de discus om de wervels te beschermen. Doordat de tussenwervelschijven minder vocht vasthouden en dunner worden, zijn we 's avonds en na belasting van het lichaam kleiner.