Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Veel hindoes dragen een stip op hun voorhoofd. Dat heet een bindi. Het woord is Hindi voor 'druppel' of 'stip'. Elke hindoe geeft zijn eigen betekenis aan de stip.
Bindi is Hindi voor druppel of stip, afgeleid van Bindu uit het Sanskriet en symboliseert het spirituele derde oog (ajna). Het is een traditionele decoratie die door Hindoe-vrouwen als rode stip op het voorhoofd gedragen wordt.
Ook Hindoestaanse mannen dragen soms een teken op het voorhoofd: een gele stip verwijst ernaar dat zij een dienst hebben bijgewoond; een horizontale gele streep (soms drie strepen) duidt dat iemand vereerder is van Shiva en een verticale gele (soms ook wel een rode) streep vertellen dat de man vereerder van Vishu is.
Tot op vandaag brengen ze een stip aan op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen, waar volgens hen alle zenuwuiteinden van het lichaam samenkomen en dus een derde oog vormen. Dit gebied tussen de wenkbrauwen is voor hen immers gekend als het zesde chakra 'ajna'; de plek waar alle wijsheid verborgen zit.
Tilak betekent letterlijk merk of spoor. Een Tilak is meestal een teken van Chandan (sandelhout) of Sindhur (vermiljoen) op het voorhoofd. Hindu's zijn te herkennen aan een Tilak en het heeft een religieuze betekenis.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Hindoes geloven in de twee-eenheid van lichaam en ziel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om een ander stoffelijk omhulsel te vinden of om te worden opgenomen in Brahm. Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde.
Koeien mogen volgens het Hindoeïsme niet worden gedood en gegeten. Voor hindoes is de koe heilig. Zo'n 80% van de Indiase bevolking bestaat uit Hindoes, het grootste gedeelte daarvan eet geen rundvlees. De melk van de dieren is daarentegen wel een geschenk van de goden en een belangrijke nutriëntenbron voor Hindoes.
Enkele belangrijke hindoeïstische symbolen zijn de swastika (als symbool voor voorspoed en geluk), de lotusbloem (symbool van de beschermgod Vishnoe) en het symbool omkar (dat duidt op bewustzijn, overgave en mantra).
Er zijn veel verschillende rituelen die een belangrijke rol spelen in het hindoeïsme: meditatie, gebed, yoga, recitatie van religieuze teksten en dagelijkse offers zijn maar een paar van de vele hindoeïstische rituelen.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Hindi. Zie Hindi voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Hindi is de officiële taal van India en is gebaseerd op het Khariboli-dialect van de regio rond Delhi en verschilt van het Urdu doordat het meestal in het lokale Devanagari-schrift wordt geschreven en dat het minder invloeden vertoont van het Perzisch.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd. Een hindoe kan één god, meerdere goden of geen enkele god aanbidden.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Eten met de handen heeft zijn oorsprong in de Ayurveda. De oude rishis, vedische geleerden, wisten als geen ander van het bestaan van krachten in onze handen. De oude traditie is ontstaan uit de mudra's die gebruikt worden bij meditaties en klassieke Indiase dansvormen.
Hindoes trouwen in veel gevallen volgens de wet en daarnaast ook volgens de Hindoeritus. Daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van een echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven.
Na het afscheid
Na twaalf of dertien dagen wordt de rouw officieel opgeheven onder leiding van een pandit en worden er in het huis van de overledene speciale offers gebracht om de overledene te helpen. Soms kiest de familie ervoor de as al uit te strooien, omdat mensen uit het buitenland er dan nog bij kunnen zijn.
Momenteel wonen er tussen de 120.000 à 160.000 Hindoestanen in Nederland, waarvan het grootste deel, zo'n 50.000, in Den Haag en omgeving. De meesten van hen wonen in de Haagse Schilderswijk, Transvaal, Molenwijk, Spoorwijk en Regentesse-Valkenboskwartier.
Hindoes vereren nog steeds een aantak Arische goden, zoals Agni, god van het vuur, en lezen nog steeds Arische heilige teksten, zoals de Rig Veda. Vandaag de dag wonen de meeste hindoes in India, maar zijn er grote Hindoegemeenschappen in Nepal, het Midden-Oosten, Fiji en Mauritius.
Het geloof van de Hindoes
Sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar. Maar alle Hindoes delen een aantal geloofspunten.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Hindoes geloven in reïncarnatie. Na een overlijden wordt de ziel opnieuw geboren. Die overtuiging staat zowel in hun leven als in rituelen na overlijden centraal. Zo kiezen hindoes vaak voor crematie, omdat dit de snelste manier is voor de ziel om vrij te komen van het lichaam.