Koolmezen ruiken welke bomen worden aangevreten door rupsen en kunnen zo effectief hun prooien opsporen.
Waarschijnlijk kunnen vogels wel ruiken, maar hoe goed, dat is voor de meeste soorten niet bekend. Bij vogels waarvoor het ruiken nut heeft in het dagelijkse leven, is het in ieder geval goed ontwikkeld. Bijvoorbeeld: Aas etende soorten, zoals sommige gieren, gebruiken hun neus om kadavers te vinden.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
De Nieuw-Zeelandse vogel is net als de kalkoengier een extreem goede ruiker. Zijn zicht is erg slecht, maar uit experimenten blijkt dat de kiwi regenwormen kan ruiken tot een diepte van 15 centimeter. Aan het uiteinde van zijn lange snavel zitten vele putjes waarin zich gevoelige zenuwuiteinden bevinden.
Vogels kunnen hun kroost helemaal niet ruiken
De meeste vogels kunnen uitstekend zien en horen. Maar een paar uitzonderingen daargelaten (zo is de bijna blinde kiwi bij het zoeken naar voedsel grotendeels afhankelijk van zijn neus), is het reukvermogen van vogels veel minder ontwikkeld dan dat van ons.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
De merel is eigenlijk een bosvogel. In Nederland komt de merel ook voor in parken en tuinen. Merels zoeken hun voedsel vooral met hun ogen en oren. Ze kunnen niet goed ruiken.
Er zijn een aantal geuren waar vogels een hekel aan hebben. Vooral duiven hebben een enorme hekel aan een mottenballengeur. Ook sterke, pittige kruidengeuren hebben veel vogels een hekel aan.
Grauwe kiekendieven zijn de meest uitzinnige baltsers. En in hun daaropvolgende liefdesleven gooien ze de remmen al even los. Eind april kwamen de eerste vogels met satellietzenders op hun rug terug uit Afrika. Hun reisverhalen staan op www.grauwekiekendief.nl.
Tapuiten uit Alaska trekken over Azië naar Afrika; vogels uit Oost-Canada, Groenland en IJsland trekken over de Atlantische Oceaan en de Britse eilanden naar Afrika. Het is de verst trekkende zangvogel voor zover bekend.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Broeden. Broedt vanaf eind april, heeft één of twee legsels per jaar met elk 8-13 (soms 7-15) eieren.
Een win-winsituatie creëer je met kleurige bloeiers als vlas (Linum usitatissimum), boekweit (Fagopyrum esculentum), grote kaardenbol (Dipsacus fullonum) of zonnebloem (Helianthus annuus). Insecten komen er graag op af, en zowel de insecten zelf als de zaden zijn razend populair bij vogels als de koolmees.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
Vogels kunnen geen scheten laten
Vogels, zo blijkt, zijn niet in staat om scheten te laten. In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
De kakapo is een papagaaiachtige uit Nieuw-Zeeland. De groene vogel staat bekend als een van de domste dieren. Deze twijfelachtige roem heeft hij omdat hij steeds vergeet dat hij door zijn gewicht (ca. 4 kilo) niet kan vliegen.
Vraag 10 mensen welke vogel ze de mooiste van het land vinden en waarschijnlijk zegt de meerderheid: ijsvogel. Met zijn kobaltblauwe rug en oranje buik is het een echt sieraad van onze sloten en beken.
Een jonge vogel heet in het algemeen kuiken, maar wordt in BdL-kringen vaak kuuk genoemd.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Zeevogels, wadvogels, eenden, enzovoorts gaan gewoon door met wat ze deden, als het regent. Kleine zangvogels daarentegen, zoeken een schuilplaats. In een dichte struik bijvoorbeeld. Zodra de bui voorbij is, komen ze massaal te voorschijn en kun je ze druk zien foerageren.
Felle kleuren als rood en oranje zullen de meeste vogels mijden omdat ze dat associëren met gevaar.
Tot de natuurlijke vijanden van de merel behoren de kraai en de kauw die de eieren en de jongen verorberen. Eksters en gaaien hebben het op de jongen gemunt. De bosuil valt zowel de jongen als het vrouwtje aan. Andere vijanden zijn nog de katten die onze tuinen rondzwerven, eekhoorns en de sperwer.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Merels zijn luidruchtig. Als er een kat in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep andere dieren. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.