In de meeste gevallen worden de kosten van het incassobureau dus betaald door uw debiteur (schuldenaar).
Incassokosten zijn kosten die een schuldeiser maakt om de onbetaalde factuur te innen voorafgaand aan een gerechtelijke procedure. U kunt het zien als administratiekosten die de schuldeiser moet maken bovenop zijn factuur. De schuldeiser kan deze kosten op u, de schuldenaar, verhalen.
Een ondernemer mag u pas incassokosten in rekening brengen, als hij u daar eerder voor heeft gewaarschuwd. Dat moet hij doen door u een aanmaning te sturen. In deze aanmaning moet staan dat u nog 14 dagen de tijd krijgt om te betalen zonder bijkomende kosten.
Een incassobureau stuurt u 1 of meerdere herinneringen (aanmaningen). U moet deze binnen 14 dagen betalen. Betaalt u na aanmaningen van het incassobureau nog steeds niet? Dan kan de rechter u veroordelen tot het betalen van uw schuld plus alle kosten.
Moet ik wettelijke (buitengerechtelijke) incassokosten betalen? Als u een rekening niet of te laat betaalt, moet u meestal incassokosten betalen. U hoeft niet te betalen als u bijvoorbeeld geen herinnering kreeg. Of als de incassokosten te hoog zijn.
Het duurt ongeveer 2 weken voordat de eerste zitting is geweest. Zodra de rechtbank vonnis heeft geveld, overhandigt de rechtbank het vonnis aan beide partijen. Indien de veroordeelde niet tot betaling overgaat kan de gerechtsdeurwaarder bevel tot betaling doen. Vervolgens heeft je klant maximaal 48 uur om te betalen.
Zo werkt een incassobureau
Een incassobureau mag alleen proberen de schulden te innen door middel van het aanmanen, zoals: het sturen van brieven of door te bellen. Dit noemen we minnelijke incasso. Blijft de betaling hierna uit dan is de volgende stap een gerechtelijke procedure starten, dit is gerechtelijke incasso.
Ondanks meerdere aanmaningen van de schuldeiser of een incassobureau. Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op uw goederen. Een schuldeiser of een incassobureau kan dat niet.
Onterechte automatische incasso
U kunt dan binnen 13 maanden uw bank vragen om het bedrag terug te boeken. U kunt het bedrijf ook blokkeren. Het kan dan geen geld meer afschrijven van uw rekening. Vraag dit aan uw bank.
Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser volgens de wet kan eisen als u een betalingsachterstand heeft. De wettelijke rente is vanaf 1 juli 2023 6,00 % (voor niet-handelstransacties) of 10,5 % (voor handelstransacties).
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Een incassobureau moet dus altijd een gerechtsdeurwaarder inschakelen voor het betekenen van een dagvaarding of vonnis. Vervolgens kan alleen een gerechtsdeurwaarder alle door de wet beschikbaar gestelde dwangmaatregelen aan uw schuldenaar opleggen om hem tot betaling te dwingen.
Als algemeen redelijk wordt een termijn van 5 tot 7 dagen gehanteerd. Met andere woorden, als uw factuur niet op tijd wordt betaald door een zakelijk bedrijf, dan dient het bedrijf dat niet heeft betaald nog een redelijke termijn van 5 tot 7 dagen de tijd te krijgen om uw factuur te betalen.
Stuur een aanmaning
Bij particuliere klanten die niet betalen ben je verplicht een WIK-brief (conform de Wet Incassokosten) te sturen. Dat kun je direct na het verstrijken van de betalingstermijn van de factuur al doen of nadat je eerst een vriendelijkere betalingsherinnering hebt verstuurd.
Het essentiële verschil is dat een incassobureau geen bijzondere wettelijke bevoegdheden heeft en een gerechtsdeurwaarder wél. Deze bevoegdheden staan met name in de Gerechtsdeurwaarderswet.
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan.
De wet geeft aan dat de deurwaarder op bepaalde spullen geen beslag mag leggen. Het gaat om: basis inboedel zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, servies, kasten, koelkast en wasmachine. kleding.
Het incassotraject is in te delen in twee fases. De eerste fase is de minnelijke of buitengerechtelijke fase. De tweede fase is de gerechtelijke fase. Uitgangspunt is dat de vordering wordt geïnd in de minnelijke fase, omdat in deze fase nog geen rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan de orde komt.
Wanneer een schuldenaar niks van zich laat horen, dan kan de schuldeiser de schuld 'opeisbaar' stellen. De schuldenaar zal dan in één schijf de volledige lening of het volledige krediet moeten terugbetalen. Er kunnen dan ook extra kosten, interesten of eventueel schadevergoedingen worden aangerekend.
Als de incasso de status 'in behandeling' heeft, zullen wij de incasso van uw rekening afschrijven zodra het saldo op uw rekening weer voldoende is. Dit moet dan wel gebeuren binnen uiterlijk 4 werkdagen (bij SEPA Incasso Algemeen) of 1 werkdag (bij SEPA Incasso Bedrijven) na de oorspronkelijke dag van verwerking.
Indien u vijf jaar lang niks doet nadat de betalingstermijn is verstreken en u stelt na bijvoorbeeld zes jaar een vordering in, dan is uw rechtsvordering verjaard. Dat betekent dat u niet meer met succes bij de rechter nog de betaling kunt vorderen van uw factuur.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden. In bijzondere gevallen krijgt u langer uitstel.
Veel incassobureaus werken op basis van no cure no pay.
Wordt de openstaande factuur geïncasseerd dan betaalt de debiteur de kosten. Op deze manier verdient het incassobureau pas als er daadwerkelijk geïncasseerd wordt, een drijfveer om extra hun best te doen.