Dus, hoe kunt u een Conifeer water geven: • Tweemaal per week in een droge periode. Direct op de kluit water geven. Zorgen dat het water niet zijwaarts afstroomt, maak eventueel een klein kuiltje om de kluit.
Hoe werkt dit voor groenblijvende bomen, heesters en coniferen? Groenblijvende bomen, struiken en coniferen, waarvan de bladeren of naalden het gehele jaar door aan de boom blijven, hebben ook het hele jaar door water nodig. Groenblijvers verdampen het hele jaar door water.
Alle conifeerachtigen zijn sterke planten die over het algemeen erg goed kunnen omgaan met droge- en/of natte periodes.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden.
Kieseriet als oplossing voor bruine coniferen
Deze korrels bestaan uithonderd procent natuurlijk magnesium, genoeg om de conifeer zijn diepgroene kleur terug te geven. Kieseriet is oplosbaar in water. Dat is positief, want de boom neemt de voeding snel open zal binnen een paar dagen zijn diepgroene kleur terugkrijgen.
Coniferen hebben niet veel water nodig, sterker nog, te veel water is ontzettend slecht voor de wortels. Je haag gaat er bij te veel vocht ook lelijk uitzien. Naast de jaarlijkse snoeibeurt(en) kun je, tenslotte, altijd uitstekende scheuten wegknippen, om de vorm van de coniferenhaag in stand te houden.
Het liefst staan coniferen in een goed doorlatende grond die niet te nat, maar ook zeker niet te droog is. Echter is de Thuja bijvoorbeeld vrij gevoelig voor droogte. Ook de taxus is een haagconifeer die niet goed tegen aanhoudende droogte kan.
De conifeer heeft een tekort aan vocht
Wanneer er gedurende lange tijd geen regen valt en u de conifeer niet actief water geeft, kan de plant niet voldoende vocht opnemen uit de droge bodem. Dit leidt tot uitdroging en bruine verkleuring van de conifeer.
Een conifeer houdt van een plek met halfzon. Je kunt coniferen wel in de volle zon planten, maar let er dan wel op dat ze niet uitdrogen.
Hoe verzorg je een conifeer? Als een conifeer eenmaal staat heeft hij weinig tot geen verzorging nodig. De wintergroene plant is erg sterk en heeft alleen bij extreme droogte wat water nodig. De verzorging bestaat uit het snoeien van de boom of haag en het geven van coniferenmest in het voorjaar.
Wordt een conifeer als haag gebruikt kan hij ook geen echte boom worden, toch zijn er soorten die ondanks die haag, toch wel 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Vooral de Taxus is hier bekend om, maar als de Taxus gewoon tot een boom kan groeien kan hij wel 2000 jaar oud worden!
AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
De Thuja occidentalis Brabant ( westerse levensboom ) is een van de makelijkste en sterkste coniferen, deze thuja wordt veel als haagplant gebruikt omdat hij snelgroeiend is en zeer goed te snoeien .
We raden u aan om organische meststoffen of (koe)mestkorrels te gebruiken (deze zijn beter voor het milieu dan kunstmest). Indien u voor speciale mestgrond voor coniferen gaat dan kiest u helemaal voor het beste van het beste. Deze bevat namelijk alle ingrediënten voor een rijke voedingsbodem.
Bij Coniferen en bladhoudende heesters is extra water geven in de winter ook niet nodig. In het voorjaar en de zomer wekelijks water bij de kluit geven. Tijdens droog weer goed sproeien. Maak tijdens warme dagen met veel wind de kluiten 's avonds goed nat (niet op het blad sproeien, maar bij de wortels).
Coniferen kunnen nog veel slechter tegen natte grond dan de gemiddelde loofplant. Hierdoor wordt een strakke coniferenhaag in een tuin met een bodem waar veel water in blijft staan een lastig karwei. Populaire haagconiferen, zoals de taxus, de thuja en de leylandii, vallen dan stuk voor stuk af.
Het wordt een groter probleem als u echt geen tijd heeft om regelmatig te snoeien. Veel coniferen lopen namelijk niet meer uit op het oude hout. De coniferen soorten met de hoogste groeisnelheid moeten daarom al snel drie à vier keer per jaar gesnoeid worden.
Coniferen zijn giftig voor de meeste dieren, maar niet voor elke diersoort. Zo kunnen vogels de besjes van de taxus wel zonder problemen eten.
Door snoei of dunning kan er voor gezorgd worden dat de planten meer lucht en licht krijgen, zodat ze minder lang nat blijven en meer gesloten worden. Coniferen worden één of twee keer per jaar gesnoeid: na de IJsheiligen, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september.
Hoe diep moet ik een conifeer planten? De diepte van het gat moet zo zijn dat de bovenkant van de kluit bijna gelijk is aan de rand van het plant gat. dit betekend dus dat als de kluit van de boom 30cm is, dat het gat dus ook ongeveer 35 cm diep moet zijn en daarna afgevuld moet worden met grond.
Vormsnoei bij conifeer. Wilt u een conifeer in vorm snoeien, net als een Buxus, dan kan dat ook prima. Kies bij voorkeur een soort met fijne naalden, zoals de Juniperus, Cupressus, Taxus of Thuja. Met een beetje fantasie knip je de mooiste snoeivormen.
Vervolgens was het zaak om de grond rondom de conifeer uit te graven. Over het algemeen staan coniferen niet diep, maar heeft hij wel flink wortels rondom.
Wat veel mensen niet weten, is dat een conifeer ook kan bloeien. Dit gebeurt meestal in de lente, maar is vrij onopvallend.