Ergens een stokje voor steken. Iets verhinderen, zorgen dat iets niet doorgaat.
Ergens een stokje voor steken betekent dat je iets tegenhoudt of iets verhindert.
Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een (volks)wijsheid, een collectieve ervaring of morele opvatting weergeeft. Sommige spreekwoorden zijn met elkaar in tegenspraak. Zo zijn er spreekwoorden die aanzetten tot moedig gedrag, en andere juist tot voorzichtigheid.
d.w.z. flauw vallen; eig. gezegd van een vogel in een kooi of een hok; fri.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest Nederlands spreekwoordenboek.
d.w.z. 'gekheid of scherts ter zijde! laat ons de zaak in ernst behandelen!
- Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. = Liever een beetje dan helemaal niets.
Het is vijf voor twaalf is een gezegde met de volgende betekenis. Commentaar om aan te geven dat er snel maatregelen genomen moeten worden. Anders is het te laat! Een ander gezegde is: 'Een tien met een griffel'.
d.w.z. na lijden komt verblijden (De Brune, 371; Ndl. Wdb. VIII, 2215); voorspoed volgt op tegenspoed; nader vasten comt paeschen; middeleeuwsch latijn: post nubila Phoebus.
Boontje komt om zijn loontje betekent dat iemand zijn verdiende straf krijgt. Het spreekwoord komt eigenlijk alleen maar in Nederland en in België voor. Maar de Belgen zeggen het andersom: Loontje komt om zijn boontje! het gaat waarschijnlijk over een sprookje.
'Eén zwaluw maakt geen zomer', is zo'n spreekwoord. Het betekent dat wanneer iets goed gaat, niet gelijk álles goed gaat.
Water naar de zee dragen: iets naar een plaats brengen, waar er al genoeg van is. iets overbodigs doen.
Iemand een poets bakken betekent 'een grap met iemand uithalen, iemand beetnemen'. Poets betekent 'grap, streek'.
d.w.z. iets doen dat zeer nadeelige gevolgen kan hebben; zeer onvoorzichtig handelen.
d.i. het benoodigde brengen als het niet meer noodig, als 't te laat is.
wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
Betekenis: Alle gekheid aan de kant, laat ons nu de zaak in ernst behandelen.
Weten hoe de vork in de steel zit of weten hoe de vork aan de steel zit betekent 'weten wat er precies aan de hand is'.
gekheden (meerv.) Bron: WikiWoordenboek. 1) Aardigheid 2) Aperij 3) Boert 4) Bombast 5) Domme streek 6) Dwaasheid 7) Fataal 8) Gein 9) Geintje 10) Gekkigheid 11) Gekte 12) Grap 13) Grapje 14) Idioterie 15) Idiot... Spreekwoorden: (1914) (Alle) gekheid op een stokje!
Het oude Nederlands spreekwoord zegt: Als iets van ver komt zal het bijzonder zijn, zal het veel moeite gekost hebben om te verkrijgen en daardoor doet men alsof het heel prettig en goed is.
Wat de vos niet weet, weet de haas ook niet.
Het is moeilijk iets te weten als het je nooit verteld is.
Ook kent de Nederlandse taal het spreekwoord wie niet waagt, die niet wint: wie niets onderneemt, slaagt ook nergens in. Dit spreekwoord kent sinds de 20e eeuw ook een variant met een seksuele connotatie: wie niet waagt blijft maagd.