Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Knip in het vroege voorjaar (denk aan de maanden maart en begin april) alle takken van je hortensia tot 15 cm boven de grond af. Let op: Wil je dat je hortensia groter wordt, knip dan alleen de oude bloemen eraf in het voorjaar en breng de struik eventueel wat in model.
Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Klimhortensia (Hydrangea anomala)
De Hydrangea anomala is met recht de grootste hortensia soort! De klimhortensia kan tot een hoogte van wel 20 meter klimmen. Het is echter niet een hele snelle klimmer, want deze hortensia doet er wel een paar jaar over om zo hoog te komen.
Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Water geven tijdens het voorjaar/zomer
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Je kan hortensia's planten op zowat elk moment van het jaar (als het niet vriest) maar de beste periode is, net zoals voor het snoeien van de hortensia, in maart-april.
Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden.
Plaats de hortensia net zo diep als de plant eerder stond, niet dieper. Nadat je de plant hebt geplant en het plantgat hebt aangevuld met aarde, kun je de plant inwateren.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
Hoe houd je de hortensia mooi? Verjong de boerenhortensia na 3 à 4 jaar. Dit doe je door enkele van de oudste, dikste takken bij de grond af te knippen. Haal op deze manier elk jaar 25% van het totaal aantal takken weg, zodat je in 4 jaar de hele hortensia verjongt.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig.
Gelukkig kunnen hortensia's wel wat kou verduren, door hun oorsprong in Azië zijn ze vorstbestendig. Maar pas wel op met strenge vorst. De hortensia overleeft vorst wel, maar de bloemknoppen kunnen schade oplopen.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.