Als de voetschimmel na 1 week behandeling met terbinafine of na 2 tot 6 weken behandeling met een ander antischimmelmedicijn en na nemen van hygiënische maatregelen nog niet minder is geworden. Als u veel last heeft van de voetschimmel; Bij schimmelinfectie van de nagels, als u hierdoor klachten heeft.
Bij hardnekkige voetschimmel kun je het beste naar de huisarts gaan. Hardnekkige voetschimmel is te herkennen aan de volgende dingen: De schimmel is na twee weken smeren met een antischimmelmiddel nog niet verdwenen. Er komt pus uit de aangedane plekken of als de huid wordt rood, warm en pijnlijk.
Miconazol doodt de schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering afnemen. Ook als de klachten over zijn, moet u nog enige tijd doorgaan met smeren. Meestal is voor een huidinfectie een kuur van 2 tot 4 weken voldoende.
U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Behandeling van voetschimmel
In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Een onbehandelde schimmelinfectie kan leiden tot meerdere infecties. Dit komt doordat de barrièrefunctie van de huid wordt aangetast en verzwakt, waardoor andere bacteriën de huid kunnen binnendringen. Voetschimmel kan pijnlijk zijn en het is ook geen fraai zicht.
Huidschimmel op de voet is goed te behandelen, mits u er tijdig bij bent en bereid bent om uw voeten thuis dagelijks te behandelen. Een pedicure of medisch pedicure die aangesloten is bij ProVoet kan een biopt afnemen van uw huid en dit (laten) onderzoeken op de aanwezigheid van sporen van schimmels.
Risicofactoren voetschimmel
Wanneer sporen voorkomen in een vochtige en warme ruimte, kunnen ze daarom makkelijk tot schimmels uitgroeien. Zo'n vochtige/warme ruimte is bijvoorbeeld een schoen die slecht geventileerd is. Maar ook slecht ventilerende sokken kunnen de boosdoener zijn.
Schimmels en bacteriën houden niet van droog, ze hebben vocht en warmte nodig om zich te ontwikkelen. Sokken in een combinatie van merinowol en katoen zijn ook heel goed om voetschimmel te voorkomen. Het snelle opname vermogen van katoen en het grote opname vermogen van merinowol kan een perfecte combi zijn.
Bij een huidschimmel duurt de behandeling ongeveer 4 weken.
in huidplooien, tussen tenen): miconazol met zinkoxide (smeersel FNA, ZOK-zalf FNA): 1–2×/dag dun aanbrengen op de aangedane huid. De behandeling voortzetten tot 1 week na het verdwijnen van de infectie (meestal na 2–6 weken).
Voetschimmel is besmettelijk en u kunt het dus gemakkelijk oplopen.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken. Houdt uw teennagels schoon en knip deze regelmatig. Teennagels dienen recht afgeknipt te worden om ingroeien van de nagels te voorkomen. Knip de nagels ook niet te kort hierdoor kunnen ook ingroeiende teennagels ontstaan.
Huidinfecties, voetschimmel en pityriasis versicolor: meestal 2 tot 6 weken. Smeer door tot 2 weken nadat de verschijnselen zijn verdwenen. Eikelontsteking: meestal 2 tot 3 weken. Smeer door tot 10 dagen nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Voetenbad: Neem aan het eind van de dag een voetenbad met Dode Zeezout (100 g, water tot aan de wreef ), dit werkt bacteriëndodend en versterkt de huidbarrière. Laat het zout opdrogen op de huid voor een optimale werking.
Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel, schimmelnagels en eikelontsteking. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals puistjes (acne). Het wordt ook gebruikt bij putjeszolen.
3. Schoenen ontsmetten met UV-licht. Ontsmetting van je schoenen op basis van UVC-licht vernietigt 99,9 procent van de bacteriën op de buitenkant van je schoen. SteriShoe-producten, die bacteriën doden die voetschimmel en wratten kunnen veroorzaken, zijn goedgekeurd door de American Podiatric Medical Association.
Draag schone sokken
Trek elke dag schone (katoenen of wollen) sokken aan om verspreiding of herhaling van een schimmel te voorkomen. Ook dien je je sokken zeer heet te wassen, namelijk op 80 graden, om schimmels te doden.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Voetschimmels zijn besmettelijk. De zaadjes van de schimmel heten schimmelsporen. Je vindt ze op vloeren, tapijten, handdoeken, schoenen... Daar kunnen ze wel een jaar lang overleven, wachtend op een nieuw slachtoffer.
Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, waardoor schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode en schilferende huidafwijkingen kunnen ontstaan.
Heb ik last van voetschimmel? De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Er ontstaan dan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen je tenen; dat jeukt soms ook. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën gaan groeien, waardoor je voeten ook onaangenaam kunnen ruiken.