Flankpijn is het plotseling ontstaan van een krampachtige pijn in één van beide flanken (zijkant van het lichaam). Dit kan diverse oorzaken hebben. Flankpijn is een klassiek symptoom van nierstenen. Meestal worden deze pijnen (kolieken) veroorzaakt door een niersteen die is afgedaald in de urineleider.
De pijn begint achter in uw flank en is vrijwel altijd maar aan één kant. De pijn straalt vanuit de flank naar uw onderbuik en uw lies. Bij mannen kan de pijn doortrekken naar de zaadbal en bij vrouwen naar de schaamlip. Hoewel deze pijnklachten ernstig kunnen zijn, leiden zij zelden tot gevaarlijke situaties.
Dit is het gebied tussen de oksel en het bekken. Chronische pijn in de flank wordt vaak toegeschreven aan een gevolg van orgaanlijden, zoals nier-, galsteen- of darmziekten.
Wanneer patiënten worden verwezen met flankpijn, zet de uroloog meestal laboratorium- en beeldvormend onderzoek in om pathologie aan de nieren en urinewegen aan te tonen of uit te sluiten. Bij een subgroep van patiënten kan geen afwijking worden aangetoond, wat in sommige gevallen leidt tot overmatige diagnostiek.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.
Flank betekent zijkant uit het Frans flanc: "zijde van een lichaam". Later ook wel toegepast voor de zijkant van een opgestelde legerafdeling.
Door te urineren kan afval en overtollig vocht zo ons lichaam verlaten. Problemen met de nieren kunnen de oorzaak zijn van uitstralende, lang aanhoudende lage rugpijn, Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug.
Oorzaak steken in zij
De steken in de zij ontstaan vermoedelijk door een prikkeling van het middenrif, dat gebruikt wordt bij de ademhaling. Of door kramp in het deel van de dikke darm, dat zich in de bovenbuik bevindt. Steken in de zij zijn niet gevaarlijk, alleen onplezierig.
Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen.
Wat is een miltaandoening? De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
Een nierbekkenontsteking gaat niet vanzelf over. Je moet daarom naar de huisarts voor een antibioticakuur. Niet iedereen doet dit echter altijd. Zij hopen het met voldoende rust, goed blijven plassen en veel drinken te verhelpen.
Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Metabole acidose betekent dan ook dat er iets mis is met je nieren. Je kunt last hebben van hoofdpijn, futloosheid, slaperigheid en in ernstige gevallen misselijkheid, overgeven, diarree, uitdroging, verlies van eetlust, slecht groeien of zelfs bewusteloosheid.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.