Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Ree: Ree behoort tot het meest edele wild met het zuiverste en sappigste vlees. Het vlees is fijn vezelig en heeft een superfijne smaak. Verwar een ree niet met een hert. Reeën worden gemiddeld 70 tot 100 cm groot, herten worden minstens twee keer zo groot.
Fazant of ree zijn stukken wild met een zachte, meer verfijnde wildsmaak. Mag het toch iets wilder? Zet dan hert, haas of everzwijn op tafel. Die hebben een krachtige en uitgesproken wildsmaak.
Ree behoort tot het meest edele wild en word veel gebruikt rond de feestdagen. Een ree mag je niet verwarren met hert. Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree.
Door de grote hoeveelheid mineralen, sporenelementen en vitaminen is wild een gezond voedingsmiddel. De vezels van wild zijn zachter dan die van slachtvee en het vlees bevat ook minder vet. Door het voedingspatroon van wild bevat het vlees een hoger gehalte aan onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren.
Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van wild zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Het wildseizoen is dus niet afgebakend door precieze data. Traditioneel loopt het seizoen van begin oktober tot begin januari. Toch is er ook in september al wild dat je kan serveren op je wildmenu. Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals konijn, houtduif, wilde eend en everzwijn.
Het smakelijkste reeënvlees komt van jonge dieren. Vooral de jaarlingen (1-jarigen) zijn erg geliefd. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood. Het vlees van de ree is mals en sappig.
Dit resulteert in heerlijk mals vlees met een delicate smaak: de reebout, ook wel ree achterbout genoemd! Door velen wordt ree beschouwd als het lekkerste wild. De smaak komt het best tot zijn recht als de bereiding zo natuurlijk mogelijk is. Ree wordt niet zomaar het meest malse vlees uit de natuur genoemd.
Het wijnadvies voor wild luidt grofweg: 'klein wild' gaat goed samen met elegant-ferme wijnen, en 'groot wild' schittert bij stevig, smaakvol rood. De snelle tips: Druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sangiovese, touriga nacional, zinfandel, pinot noir, grenache.
Je kunt het perfect vacuümverpakt in de diepvries bewaren. Wild zwijn is blankroze als het nog niet gebakken is. Een everzwijnsteak serveer je rosé gebakken.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Epe: spot edelherten en ander Veluws wild
De Veluwe is wel dé plek in Nederland om wild te spotten: naast edelherten heb je hier ook kans om met een wild zwijn, ree, vos, das of boommarter tussen de bomen voorbij te zien schieten. Wild van héél dichtbij bekijken?
Serveer je een hele vis (niet gefileerd)? Ga dan voor 250 tot 300 gram per persoon. Voor stoverij, blanquette of wildragout geldt 1 kilogram per 4 personen.
Wolven komen in grote delen van de wereld voor: van Noord-Amerika en Canada over de noordelijke en oostelijke delen van Europa tot voorbij de poolcirkel. Ze leven in zeer uiteenlopende landschappen: bossen, steppegebieden, gebergtes en toendra's.
Echt wild is natuurlijk het summum van scharrelvlees! Daarnaast, het vlees van echt wild heeft een duidelijkere wildsmaak dan gekweekt vlees. Vlees van echt wild is magerder dan het vlees van gefokte dieren en het bevat meer eiwit. Je kunt er vanuit gaan dat ree en haas dat je koopt echt uit de natuur komen.
Overdag houden de everzwijnen zich samen met hun groepsgenoten schuil in hun 'leger' (nest), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. Dit leger, een ondiepe kuil in de bladlaag of een diepere 'ketel' in de bodem, wordt op een droge plek gemaakt.
Wild zwijn
#Wildzwijnrollade per kg €30,00 (vanaf ca. 300 gram tot 1,5 kg per stuk) (braden: 20 minuten per pond.)
3,9 KG vlees (€30,24 per KG) en wordt gekoeld bezorgd in Nederland! Het pakket bevat 17 maaltijden voor 2 personen. Dat is dus €3,47 per persoon per maaltijd. Duurzaam, smaakvol wild zwijn hoeft niet duur te zijn!
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
De eenden, herten en konijnen die er in de schappen liggen onder de noemer 'culinair wild', zijn gefokt in stallen en niet geschoten door jagers. Ook bij veel andere supermarkten, zoals Jumbo en Lidl, is wild niet altijd wild. Vooral als je eend of konijn koopt, is de kans groot dat het kweekvlees betreft.
Hertenvlees is mager, heeft een unieke bijna fruitige of houtachtige smaak en is rijk aan ijzer, fosfor en vitaminen. Daarnaast is hertenvlees licht verteerbaar en heeft het een mildere maar rijke smaak vergeleken met andere wildsoorten.
Het geslacht van de varkens (Sus) bevat tien soorten, waaronder het wild zwijn (Sus scrofa). Het wild zwijn komt van oorsprong voor in Nederland en wordt ook wel everzwijn of ever genoemd. Deze everzwijn is de wilde voorouder van ons varken, het boerderijdier.