Ja, u mag in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn wel regels. Uw partner die buiten Nederland woont moet een Verklaring geen schijnhuwelijk tonen. Er zijn uitzonderingen waarin uw partner geen Verklaring geen schijnhuwelijk nodig heeft.
Dan mag u in Nederland blijven als: uw huwelijk of relatie minimaal 3 jaar heeft geduurd. In die tijd verbleef u minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Europese of Nederlandse regels, óf.
U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. U kunt zelf kiezen in welke gemeente u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan. De voorwaarden om in Nederland te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn: Tenminste 1 van u beiden heeft de Nederlandse nationaliteit.
Beoordeling aanvraag verblijfsvergunning
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd.
Zijn de gegevens niet op een geboorteakte gebaseerd? Dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand u verzoeken om uw geboorteakte te overleggen. Kunt u geen geboorteakte overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.
Zowel bruid als bruidegom hadden tot hun 30ste toestemming van de ouders nodig om ongehinderd te mogen trouwen. Dat bleef zo tot 1970. Daarna was ouderlijke toestemming nodig tot 21 jaar, en sinds 1985 ligt die grens op 18 jaar.
De hoofdpersoon in Nederland dient een bruto salaris van minimaal € 1.934,40 per maand te verdienen (exclusief 8% vakantietoeslag). Daarnaast dient zijn arbeidsovereenkomst op het moment dat het familielid de MVV of verblijfsvergunning aanvraagt nog minimaal 1 jaar door te lopen.
Ja, je kan gerust trouwen of een huwelijk aangaan als je niet samenwoont. Hoewel de wet stelt dat “Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht, zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd” zijn er geen sancties van de overheid uit als je niet samenwoont.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Als u de nationaliteit hebt van een land dat behoort tot de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, hebt u geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen.
Zelf een verblijfsvergunning aanvragen
Als u een verblijfsvergunning aanvraagt, zijn er 2 mogelijkheden: U heeft, naast de verblijfsvergunning een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Beide vraagt u tegelijkertijd aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst.
Daarnaast hanteren veel gemeenten een lager tarief wanneer je in het gemeentehuis binnen bepaalde tijden of op bepaalde dagen trouwt. Verder variëren de kosten voor een burgerlijk huwelijk grofweg tussen de 350 en 1000 euro, met uitschieters op feestdagen.
Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
Voor de wet met jezelf trouwen is niet mogelijk, maar er was wel iemand aanwezig die als trouwambtenaar het woord deed.
Snel trouwen voor de wet: regel dit als eerst
Wanneer je op de website van de rijksoverheid kijkt, zie je dat een paar dingen van belang zijn: 1. Je moet minimaal 2 weken (en maximaal 1 jaar van te voren) voorafgaand aan je huwelijk melden dat je van plan bent te gaan trouwen op de door jullie gekozen trouwdatum.
Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.
Een sprookjesbruiloft met alles erop en eraan: velen dromen ervan, maar er zijn ook genoeg mensen die wél willen trouwen, maar dan zonder poespas. Voor hen is het zogenaamde flitshuwelijk misschien een optie: een huwelijk dat aan de balie van het Stadskantoor in Utrecht wordt voltrokken.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).