Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Signal gebruikt end-to-end-encryptie die wordt aangedreven door het open source Signal Protocol om al je gesprekken veilig te houden. Met andere woorden, het bedrijf kan je berichten niet lezen of je gesprekken afluisteren en het zegt dat ook niemand anders dat kan.
Informatiebeveiliging en/of privacy gevoelige gegevens. Zoals gezegd gebruikt Signal het Signal Protocol voor end-to-end encryptie. Dit wordt door experts gezien als de gouden standaard voor veilig berichtenverkeer. Dankzij dit protocol is het niet mogelijk om berichten die via Signal worden verstuurd, af te tappen.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt.
End-to-end encryptie maakt het berichtenverkeer veiliger doordat derden, waaronder de maker van de app zelf, de inhoud van het bericht niet kunnen zien. We horen echter vaak dat Signal meer privé en veiliger is dan WhatsApp. Zelfs wij raden regelmatig Signal aan als de meest privé berichtenapp die er is.
Mensen die je nummer al kennen en je al in hun contacten hebben staan, zien dat ze contact met je kunnen opnemen via Signal. Er wordt niets naar hen verzonden door jouw Signal-app of de Signal-dienst. Ze zien alleen een nummer waarvan ze weten dat het geregistreerd is.
Zijn mijn persoonlijke gegevens ingezien of gehackt? Nee. Signal is ontworpen om jouw gegevens in jouw handen te houden in plaats van die van ons. Signal heeft geen toegang tot je berichtengeschiedenis, contactenlijst, profielinformatie, wie je hebt geblokkeerd en andere persoonlijke gegevens.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Zien of uw Android wordt getraceerd
Ga als volgt te werk om op prestatieproblemen te controleren die erop kunnen duiden dat uw telefoon wordt getraceerd: Open Instellingen > Batterij en apparaatonderhoud. Tik op Batterij > Details weergeven.
In de toekomst mag de politie berichten lezen op smartphones, laptops en andere apparatuur die in beslag is genomen. Agenten hebben maximaal drie dagen de tijd om deze berichten te raadplegen op de apparaten van de verdachte.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Heb je de indruk dat je wordt afgeluisterd via je mobile telefoon? Dat is mogelijk. Er bestaat software die in staat is om je locatie door te geven, telefoongesprekken af te luisteren, je toetsenaanslagen te volgen of je gegevens te bekijken.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Signal is een platformonafhankelijke versleutelde berichtenservice die is ontwikkeld door de Signal Foundation en Signal Messenger LLC.
Hoe verdient Signal geld? Signal draait op donaties. Met 50 miljoen dollar in kas en een van de medeoprichters van WhatsApp als CEO zit dat voorlopig wel goed.
40 miljoen Signallers
Die boodschap is echter nog niet bij iedereen aangekomen: 40 miljoen mensen gebruiken Signal, versus 2 miljard WhatsAppers. Het is dan wel een veelgenoemde app, zeker als WhatsApp het laat afweten: maar veelgebruikt is hij vergeleken bij die grote groene nog niet helemaal.
In Signal zit zo'n online status-functie niet ingebouwd. Niemand kan zien of jij momenteel in Signal zit en of je online bent. De kans op gestalk is daardoor een stuk minder. Als bonus kun je in Signal zelfs de typindicatoren uitschakelen.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Signal is gratis te gebruiken en er zijn geen advertenties, geen aangesloten marketeers en geen tracking.
Signal is een berichten-app waar privacy centraal staat. Het is gratis en gemakkelijk te gebruiken, met sterke end-to-endversleuteling die je communicatie volledig privé houdt.
Nee dat gaat niet (jammer wellicht). Andere encryptie etc. De manier van nu is tekst (of anders) knippen en plakken van WhatsApp naar Signal.