Vaak voel je de baby ook minder of niet als je zelf druk bezig bent. Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen.
Je de baby minder dan 10 keer hebt voelen bewegen in die 2 uur. De baby plotseling minder beweegt dan je normaal gewend bent.
Tot 24 weken
Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog nooit gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die luistert naar de harttonen van je kind.
Als je 35 weken zwanger bent voel je je misschien even moe en uitgeput als in het eerste trimester. Dat is normaal, je lichaam maakt grote veranderingen door. Je hebt waarschijnlijk last van algemeen lichamelijk ongemak en slaapproblemen.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Je baby in week 35
Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee.
Tot 24 weken…
Het is heel normaal bij deze termijn dat je de bewegingen van de baby de ene dag wel en de andere dag niet voelt. Het blijft echter per persoon erg verschillend. Wanneer je in deze periode je kindje al regelmatig hebt voelen bewegen en ineens een poos niet meer, is het begrijpelijk dat je ongerust wordt.
In uw lichaam verandert er meestal niets. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat het kind toch nog beweegt. Veel vrouwen voelen zich dan ook door hun lichaam in de steek gelaten.
Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
Je buik komt lager
Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald.
Wist je dat als je 35 weken zwanger bent de placenta zijn maximale grootte bereikt heeft? Ook liggen baby's rond deze periode al met het hoofdje naar beneden: ze zijn klaar voor de bevalling. Wanneer je in de 35e week van je zwangerschap bevalt, is er sprake van een te vroege bevalling.
Leer de bewegingen van de baby kennen, wanneer je onzeker bent over de kindsbewegingen na 28 weken zwangerschap, ga je 1-2 uur op je linkerzijde liggen, voel je in deze tijd minder dan 10 bewegingen of twijfel je over de bewegingen moet je contact opnemen met je verloskundige of het ziekenhuis.
De baby in je buik kan niet de hele dag bewegen. Hij of zij heeft ook periodes waarin hij / zij slaapt en dus ook niet beweegt. Deze slaapperiodes duren nooit langer dan een uur, en het is bewezen dat een baby actiever is in de avond.
Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je minder dan 10 bewegingen voelt tijdens deze 2 uur of twijfelt over de kracht van de bewegingen en niet gerustgesteld bent. Wacht niet tot de volgende dag!
Als je baby is ingedaald kun je ook last hebben van een drukkend of zeurend gevoel onderin je bekken of in je vagina. Je kunt ook een zwaar gevoel op de bekkenbodem ervaren wanneer het hoofdje ingedaald is; met name bij het opstaan en beginnen met lopen.
Leg je handen op je buik
Hij/zij kan er tegenaan gaan liggen, of er bijvoorbeeld tegenaan gaan schoppen. Je zou dit ook in de vorm van een buikmassage kunnen doen. Je baby merkt dan niet alleen de aanraking, maar ook het feit dat de moeder ontspannen is, waardoor de baby dat zelf ook wordt.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).
Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram.
Tijdens de zwangerschap kan je baby – totdat hij is ingedaald – zich draaien in je buik. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling. Bij één op de vijf zwangerschappen zit de navelstreng één keer om de nek van de baby gedraaid.
Als uw kind minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om bewegingen in de buik te voelen. Als u op uw linkerzij ligt, voelt u uw kind het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.
Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen. Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen.