Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt. Fruit - bevat flavonoïden genaamd anthocyaninen, die virussen en bacteriën kunnen bestrijden en het immuunsysteem versterken. Flavonoïdensupplementen kunnen ook goed werken.
Zuivel is één van de producten die je beter links kan laten liggen als je last hebt van verkoudheid. Nieuw onderzoek toont aan dat melk de symptomen verergert. Zuivel stimuleert namelijk de slijmvorming en als bijholtes gevuld worden met slijm verhoogd dit de kans op ontstekingen.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen.
Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.
Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent. Banaan eet makkelijk weg, geeft energie en zit vol kalium. Dit mineraal heb je met name nodig als je veel vocht hebt verloren of als je overgegeven hebt.
Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.
Vermijd zoete melkproducten
Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Bij griep en verkoudheid geldt in het algemeen dat je veel water moet drinken. Water is het belangrijkste bestanddeel van de mens en helpt afvalstoffen te verwijderen. Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken, zoals koffie en alcohol. Ook melk is niet goed, omdat het aanzet tot slijmvorming.
Banaan. Bananen zijn makkelijk om op te kauwen en om door te slikken. Dat is fijn bij een pijnlijke of dichte keel. Bananen zijn ook een goede bron van koolhydraten en vezels.
Citroen, gember, kurkuma, kaneel en cayennepeper bevatten stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, en honing werkt verzachtend voor de keel. En als je de thee lekker heet opdrinkt, helpt de damp van de thee ook nog bij een verstopte neus.
Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.
De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin. Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn: Quercetine: zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid.
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Als je griep hebt, moet je veel drinken om afvalstoffen af te voeren en omdat je mogelijk veel zweet door koorts. Kruidenthee is dan een goede drank. Want er zijn een aantal geneeskrachtige kruiden die helpen bij klachten. Zo kalmeren zoethout en venkel je keel en maag en en helpen salie en tijm bij hoesten.
Ook misselijkheid en geen eetlust hebben een functie tijdens ziekte; je lijf heeft helemaal geen tijd om voedsel te verteren, het heeft al zijn energie nodig om ziekteverwekkers te bestrijden. Zodra je lichaam weer wat eten aan kan, krijg je wel weer honger.
In het advies 'gezonde voeding' wordt aanbevolen dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. Fruit en groente bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten hebben nu de prioriteit. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, gebakken ei of kwark of yoghurt gezonder zijn dan een fruitsalade.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat koorts voor vervelende klachten zorgt, is het wel zeer nuttig.
Normaliter geldt de vuistregel: zit de verkoudheid boven je nek (zoals een verstopte neus, keelpijn of lichte hoest), dan kun je gaan wandelen. Maar doe het wel rustiger aan dan normaal. Pas bijvoorbeeld je afstand en wandelsnelheid aan. Je lichaam is namelijk bezig met zich te herstellen en dat kost energie.
Je geneest vanzelf van griep na enkele dagen tot één week. Het kan wel enkele weken duren voordat je je weer helemaal beter voelt.