Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
De warmte die op uw haar wordt geblazen, droogt het haar uit en leidt tot onnodige beschadigingen en uiteindelijk haaruitval. U kunt haaruitval door warmte van stylingapparatuur voorkomen door voorzichtig om te gaan met het gebruik.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Als zweet verdampt onttrekt het namelijk warmte aan je lichaam en verkoelt. Daarnaast helpt zweet bij de verspreiding van talg (afkomstig van de talgklieren), dat een beschermend, vettig laagje over de huid vormt.
Zweten zuivert je huid
Wanneer je zweet, openen je poriën – ook in je gezicht. Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael.
Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Maar gemiddeld zijn dit er tussen de 50 en 120 per dag. Dat lijkt best veel, maar er groeien ook altijd weer nieuwe haren bij. En als je kijkt naar het totale aantal haren dat je op je hoofd hebt (rond de honderdduizend!) dan valt het dus heel erg mee.
Met nat haar gaan slapen is geen goed idee, omdat nat haar erg kwetsbaar is en daardoor sneller afbreekt. Wilt u uw haar toch echt 's avonds wassen? Zorg dan dat het zo droog mogelijk is voor u gaat slapen. “Het is het beste om uw haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Het antwoord hierop is dat je haar slecht om kan gaan met de grote temperatuurverschillen in de winter. Buiten is het guur en ijzig koud, terwijl binnen de lucht juist extra warm en droog is. Het resultaat? Je haar verliest vocht, waardoor het niet alleen droog, dof en pluizig oogt, maar ook sneller kan beschadigen.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
We zijn het er wel over eens dat winter niet de meest ideale tijd van het jaar voor je haar is. Een goede verzorging van je haar is dus essentieel! Dit houdt het haar namelijk gezond en vitaal. De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen.
Een prachtig haardos – Sporten is ook goed voor het haar! Het verbetert de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en haarzakjes. Dit betekent dat voedingsstoffen die cruciaal zijn voor het haar worden geleverd en verspreid. Door regelmatig te sporten wordt de haargroei bevorderd en haaruitval voorkomen.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Haren wassen
Dun/fijn haar ligt dichter op de hoofdhuid dan andere haartypen. Hierdoor wordt het sneller vet en moet je het vaker wassen om schoon te houden. Probeer het niet iedere dag te wassen, maar om de dag. Anders wordt het haar te glad en oogt het futloos.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Er is een zeer doeltreffende behandeling tegen. Botuline injecties (Botox) stoppen het hevige zweten voor een periode van ongeveer drie maanden. De behandeling kan zonder problemen herhaald worden. Ook andere hevig zwetende delen van het lichaam, zoals voorhoofd, achterhoofd en voeten kunnen behandeld worden.
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Mensen met de zeldzame aandoening anhidrose kunnen niet zweten, hoe goed ze ook bezig zijn in de sportschool. In het ergste geval kampt het hele lichaam met anhidrose, maar het kan ook beperkt zijn tot enkele stukken huid. En dat is lastig, want zweet is heel belangrijk om het lichaam te koelen.