Iedere Marokkaanse onderdaan die in Marokko officieel arbeid verricht of in loondienst is en ouder is dan 18 jaar, moet in het bezit zijn van een identiteitskaart. Dat betekent dat vingerafdrukken van deze Marokkaanse vreemdelingen centraal gearchiveerd zijn.
De CNIE is een officieel document dat de identiteit van iedere Marokkaanse burger vaststelt en vanaf het moment van geldigheid zijn/haar Marokkaanse nationaliteit. De CNIE is verplicht voor iedere burger ouder dan 18 jaar.
Als je in het bezit bent van een geldig Europees paspoort dan is dit in principe al voldoende om naar Marokko te reizen. De nationale identiteitskaart is een officieel identiteitsbewijs en wordt afgegeven door het Marokkaans Ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf de leeftijd van 12 jaar.
De la carte wordt ook wel de CNIE genoemd. Deze is vanaf je 18e verplicht. Je kunt hem ook eerder krijgen op het moment dat je een paspoort gaat aanvragen.
E-visum verplicht
Let wel op; Niet iedereen heeft een visum nodig voor Turkije. Hier zijn per nationaliteit speciale afspraken voor gemaakt. Zo hebben Marokkaanse paspoorthouders geen toeristenvisum nodig om naar Turkije te reizen.
In Marokko wordt het doen van afstand in de praktijk niet geaccepteerd. Als u getrouwd bent met een Nederlander, mag u uw eigen nationaliteit houden. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap. Vluchtelingen die genaturaliseerd willen worden, mogen hun oorspronkelijke nationaliteit houden.
Iedere Marokkaanse onderdaan die in Marokko officieel arbeid verricht of in loondienst is en ouder is dan 18 jaar, moet in het bezit zijn van een identiteitskaart.
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Marokko, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Wie naar Marokko reist moet voortaan over een internationaal paspoort beschikken. Tot nu toe volstond een identiteitskaart en een verblijfsbewijs voor wie een reis boekte bij een reisagent of touroperator.
Regel voor een verblijf van maximaal drie maanden in Marokko: 1 Belgische reiziger = 1 geldig reispaspoort. Dit geldt zowel om het land binnen te kunnen reizen als om het land te verlaten.
Laat u geen geldig identiteitsbewijs zien als de politie of toezichthouder daar om vraagt? Mogelijk neemt die persoon u dan mee naar het politiebureau voor onderzoek naar uw identiteit. U kunt ook een boete krijgen.
Een nooddocument kan een noodpaspoort zijn of een laissez-passer. Een nooddocument krijgt u alleen als u kunt aantonen dat het om een noodsituatie gaat. In de regel kunt u een nooddocument alleen aanvragen tijdens kantooruren. Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven.
Voor Marokko is het landnummer 00212 oftewel +212.
Als u in Nederland wordt gebeld door een telefoonnummer dat begint met landnummer +212 (of 00212), dan wordt u dus gebeld vanuit Marokko.
Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren.
Om een nieuw paspoort of identiteitskaart aan te vragen legt u eerst een verklaring van vermissing af bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.
Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet.
Reist u buiten de EU met € 10.000 of meer? Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten.
Reizen naar of binnen Europa
Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa, of naar Turkije of Georgië? Dan kunt u meestal reizen met een geldige Nederlandse ID-kaart. U heeft dan geen paspoort nodig. Lees of dit ook geldt voor uw bestemming op Rijksoverheid.nl.
Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
Mensen van Marokkaanse afkomst krijgen automatisch de Marokkaanse nationaliteit, ook als ze hier zijn geboren.