Oregano zit boordevol antioxidanten. Deze stoffen kunnen niet alleen schadelijke stoffen in het lichaam neutraliseren, maar ook beschermen tegen ziektes als kanker. Bovenal zijn er studies geweest die hebben aangetoond dat het kruid kan helpen om kankercellen te doden.
Oregano smaak
Oregano heeft een lichtzoete en kruidige smaak. Verse oregano voeg je pas op het eind van de bereiding toe, anders verliest dit kruid z'n smaak. Oregano kun je zo gebruiken: In combinatie met rozemarijn en salie.
Je kunt oregano vers, maar ook gedroogd in gerechten gebruiken. Wanneer je verse oregano gebruikt, wel eerst even afspoelen en dan de blaadjes snijden of kneuzen om de smaak goed vrij te maken.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Zowel als avondeten en als lunch. Meest favorieten hier thuis zijn de broccoli-spinaziesoep en de paprika-tomatensoep Afgelopen week is daar deze zalige tomaat-wortelsoep met oregano en basilicum aan toegevoegd. Echt een mega lekker soepje boordevol vitamines en helemaal niet moeilijk om te maken.
Bijwerkingen en contra indicaties
Drink niet meer dan 2 koppen peterselie thee op een dag, dit kan diarree veroorzaken. oreganothee is gecontra-indiceerd voor zwangeren, omdat het voortijdige krampen in de baarmoeder kan veroorzaken. Mensen met hartproblemen moeten ook oppassen met oregano.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Vers of gedroogd behoudt het kruid een heerlijk aroma. OPGELET! Oregano wordt niet meegekookt maar pas op het einde van de bereiding toegevoegd.
Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek. Keer ze af en toe om. Kun je ze verkruimelen? Dan zijn ze gedroogd.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Je kunt wilde oregano olie krijgen bij de natuurwinkel. De aanbevolen dosering is om 3 druppels oregano olie twee keer per dag te nemen in een glas water.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Vitamine C heeft onder andere een belangrijke functie als antioxidant en vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en de samenstelling van je botten. Verder bevat basilicum goede hoeveelheden van de mineralen calcium, ijzer en kalium.
Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Gebruik van oregano
De gedroogde variant kun je direct toevoegen aan gerechten. Oregano kan zowel aan koude als warme gerechten toegevoegd worden. Als je het bij warme gerechten toevoegt kun je dat het beste aan het begin van de bereiding doen. Oregano geeft namelijk meer smaak af als het langer bereid wordt.
Algemeen geldt dat gedroogde kruiden een sterkere smaak hebben dan verse kruiden. Gedroogde kruiden in poeder zijn daarenboven sterker dan verkruimelde kruiden. Door het drogen verliezen verse kruiden veel van hun volume, ze bevatten water, dat verdampt, en daardoor concentreren de smaken zich.
Bij harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en salie pluk je de blaadjes van de steeltjes als je de kruiden wilt eten. De takjes hebben een houtachtige textuur en zijn niet lekker. Als je de kruiden gebruikt om te laten trekken en nadien weer verwijdert, zoals bij bouillon, hoef je ze niet te plukken.
Het kruid zit boordevol antioxidanten, zoals koper, mangaan en selenium. Deze stoffen kunnen schadelijke vrije radicalen in je lichaam wegvangen en zo je cellen en weefsels helpen beschermen. Door de hoge gehalten aan calcium en vitamine K helpt oregano je botten sterk te houden.
Huidverzorging: Etherische oregano olie is een zeer sterke olie en moet met zorg gebruikt worden. Door het hoge fenol-gehalte kan de olie huid en slijmvliezen irriteren. Oregano is een potente antioxidant, werkt ontstekingsremmend en heeft krachtige antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen.
Vervanger voor oregano
Marjolein en tijm zijn kruiden die eventueel als vervanger van oregano kunnen dienen. Dit bijzondere kruid is een smaakmaker in vele gerechten, denk aan pizza, pasta en chili con carne. Oregano kun je aan heel veel gerechten toevoegen, dus zeker een goeie toevoeging in jouw kruidenla.
Oregano zaaien. Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Oregano vervangen
Afhankelijk van het recept dat je gebruikt, zijn er enkele goede vervangers voor oregano. Het beste alternatief is marjolein; alleen heb je van marjolein meer nodig omdat oregano sterker van smaak is. Je kunt ook basilicum, dragon en peterselie gebruiken als vervangers voor oregano.