– Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Het beste antwoord. Nieuwe aardappelen kan je best in tweemaal kopen omdat er veel solanine(giftige stof)in deze aardappelen zit. Bv. eerst een eerste keer een vijftal minuten goed laten doorkoken,dan het kookwater afgieten en daarna verder afkoken met vers water.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.”
De iets oudere aardappels ontwikkelden een dikke schil waar bovendien vaak klei aan kleefde. Schillen was dan het devies. De aardappels die tegenwoordig in de supermarkt liggen behouden ook later in het seizoen een dunne schil. Dit is te danken aan de grote verbetering in de bewaarplaatsen van aardappels.
Zet ze half onder water en kook ze 15-20 minuten. Check met een vork of scherp mes na 15 minuten of ze bijna gaar zijn. Zo niet, laat ze steeds een minuut extra koken. Giet ze net voordat ze gaar zijn af en laat ze nagaren en uitdampen, met het deksel schuin op de pan, op een vlamverdeler of warmhoudplaatje.
Moet je nieuwe aardappelen twee keer koken? Het is een fabeltje! Het klopt dat jonge aardappelen meer solanine bevatten, een stof die licht giftig is. Voor volwassenen is er echter geen probleem, aangezien het afhangt van hoeveel je binnenkrijgt per kilo lichaamsgewicht.
Het kan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. Maar dit komt weinig voor. Solanine ontstaat onder invloed van licht in de schil en uitlopers van aardappelen.
Nieuwe, verse aardappelen kun je met schil eten. Maar liggen aardappelen al wat langer of hebben ze een groene schil of uitlopers? Dan kan de aardappel glycoalkaloïden bevatten.
Aardappel met uitlopers eten
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Vergeet ook geen zout toe te voegen aan het water: dat doet wonderen voor de smaak van je aardappelen. Staan ze eenmaal in opgewarmd of gekookt water met zout op het vuur, zet dan een deksel met gaatjes op de pan en laat ze op zacht vuur koken.
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
“Veel mensen wassen de aardappelen extra na het schillen, maar dat is geen goed idee, zeker niet wanneer je een krokante aardappelbereiding zoals frietjes wil maken. Dat zorgt ervoor dat het aanwezige zetmeel in de aardappelen mee wegspoelt, maar dat zetmeel heb je net nodig om de frietjes krokant te maken.
Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden. Primeuraardappelen zijn niet de beste keuze om de perfecte friet te bakken.
Kan je frietjes maken van nieuwe aardappelen? Het kan in principe, maar of dat ook de beste frietjes oplevert trekt Jeroen in twijfel. De beste Belgische friet maak je met aardappelen met een hoger zetmeelgehalte. Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden.
Nieuwe aardappelen zijn de allereerste aardappelen van het jaar. De aardappelen worden jong geoogst, voordat de suikers worden omgezet in zetmeel. Hierdoor zijn de nieuwe aardappelen vaak kleiner van stuk en hebben een extreem dunne schil.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Aardappelen niet in de koelkast
Een koelkast is namelijk donker en koel. Toch is dit geen goede plek om uw aardappelen te bewaren. Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Wat zijn primeuraardappelen? Aardappelen van de eerste oogst. Geoogst voor ze volledig rijp zijn, kort voor de zomer. Echte seizoensproducten met een specifieke smaak en versheid.
Aardappelen. Net zoals de aubergine behoort de aardappel tot de nachtschadefamilie en bevat het de giftige solanine. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom je aardappelen best schilt.
Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien een aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op. Als je de plek gewoon kunt wegsnijden, kun je de rest van de aardappel wel gewoon opeten, net zoals bij aardappelen met uitlopers.
Net zoals er geen enkel voedingsmiddel gezond of ongezond is, maakt ook geen enkel voedingsmiddel op zich dik of dun. Dus ook de aardappel niet. Een normale portie gekookte aardappelen - dat is ongeveer 200 gram of 4 middelgrote aardappelen ter grootte van een kippenei - brengt slechts 140 kilocalorieën (kcal) aan.