Over het algemeen duurt een waardebepaling ongeveer een uur. Afhankelijk van de grootte, bijzonderheden en details van de woning kan een waardebepaling langer of korter duren. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk gegevens van de woning al voorhanden hebt.
Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens over de woning voorhanden hebt. Hoe meer details, hoe preciezer wij de waarde kunnen bepalen. De waardebepaling duurt circa 60 tot 90 minuten.
Gemiddeld duurt een taxatie tussen de 30 minuten tot een uur, dit verschilt per woning. De taxateur beoordeelt de staat van de woning en het onderhoud van de woning door deze zowel van binnen als buiten grondig te inspecteren en beoordeeld de woning verder op de volgende aspecten: De ligging en omgeving van de woning.
Een waardebepaling, ook wel waarde-indicatie genoemd, is een door een makelaar uitgevoerde berekening van de actuele verkoopwaarde van je woning. Deze inschatting is gebaseerd op zaken als de locatie, de staat van de woning, woonoppervlakte en prijsontwikkelingen in de straat en wijk.
Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt.
Afhankelijk van de expert bij wie je te rade gaat, moet je voor een schattingsverslag rekenen op 250 à 300 euro exclusief btw (bij een makelaar) tot zo'n 500 euro (bij een landmeter of architect).
Een waardebepaling is gratis en aan een taxatie zijn kosten verbonden. Het advies van een waardebepaling is vrijblijvend en een taxatierapport is een officieel rapport en daardoor bindend. Aan een taxatierapport worden specifieke eisen gesteld en worden gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI).
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
Een taxatie is bindend en kan worden gebruikt als basis voor het vaststellen van de waarde van het object voor verzekeringsdoeleinden of in geval van juridische geschillen.
Zorg dat je je woning goed hebt schoongemaakt en opgeruimd. Laat geen rotzooi slingeren, haal overtollige prullaria weg en zet een raam open zodat het fris ruikt. De eerste indruk die je maakt wordt door dit soort zaken bepaald en is bij een taxatie erg belangrijk.
In principe ontvang je het geld van de notaris binnen enkele dagen na het passeren van je huis (de juridische levering). Na ondertekening moet de notaris nog een aantal controles uitvoeren, voordat het geld overgemaakt kan worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hypotheken en beslagen.
Wanneer is de overdracht? De overdracht huis gebeurt een tijdje ná het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoelang daarna, dat hebben jij en de verkoper samen afgestemd. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.
De schatter zal ter plaatse de nodige gegevens verzamelen om het huis te kunnen schatten. Zo zal hij bijvoorbeeld rekening houden met het bouwjaar, het kadastraal inkomen, het al dan niet aanwezige bodemattest, de EPC, de elektrische keuring en de oppervlakte van de grond.
Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen. Het is een utopie dat dit niet gebeurt.
Waardebepalende factoren bij een taxatie
Factoren die belangrijk zijn voor een huistaxatie die de waarde van een woning mede bepalen zijn onder andere: Locatie, ligging en stand. Grootte, aard en inrichting van het terrein c.q. de opstal. Verhuurd of niet verhuurd.
woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging. Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van je huis.
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
In principe is er geen verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde. Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde.
Een waardebepaling is bedoeld om een inschatting te krijgen van de waarde van een woning. Als je de exacte waarde van het huis wilt weten om bepaalde acties te ondernemen, raden we aan een taxatie uit te laten voeren.
Waardebepaling bij verhuizing
De waarde van jouw huidige woning bepaald namelijk ook mede de financiële ruimte voor een volgend huis. Door de waarde van jouw huidige woning in kaart te laten brengen, kun je beslissen of je eerst wilt verkopen of liever eerst wilt kopen.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.