U heeft netjes uw tanden twee minuten gepoetst met fluoridetandpasta en spoelt uw tandenborstel af onder de kraan. Spoelt u vervolgens uw mond met water? Als het antwoord ja is, dan loopt u juist meer risico op tandbederf. In deze blog leggen wij u uit waarom dat zo is.
Als je na het tandenpoetsen goed je mond spoelt met water, spoel je niet alleen de viezigheid in je mond en tandpasta weg, maar ook de fluoride. Als je poetst met een tandpasta waar fluoride aan is toegevoegd, vormt dit een soort beschermlaagje over je tanden.
Na het poetsen dient u de mond niet te spoelen, maar eerder de tandpasta uit te spugen zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
Dit komt omdat er in tandpasta fluoride zit wat je tanden versterkt. Als je dit na het tandenpoetsen wegspoelt, zal het je tanden dus niet langer beschermen. Toch naspoelen? Mocht je toch liever je mond willen naspoelen, dan kun je dit het beste doen met mondwater waar fluoride in zit.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen. Het is belangrijk om het drinken wel bij water te houden en niet bij andere drankjes als frisdrank en melk.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Kokhalzen. Het kan zijn dat u snel moet kokhalzen bij reinigen van uw tong. Dit is een reflex die werkt als verdedigingsmechanisme en ons beschermt tegen het binnendringen van vreemde stoffen, objecten in de luchtpijp, keelholte en slokdarm. Dit kan vervelend zijn bij het tandenpoetsen of schrapen van de tong.
Als je langere tijd veel tandpasta inslikt, kan je te veel fluoride binnenkrijgen. Hoge hoeveelheden fluoride kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta inslikt.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Tandenpoetsen doet u om uw tandplaque te verwijderen en om gebitsziektes te voorkomen. Maar uiteraard ook voor een frisse adem. Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Meestal wordt aangeraden om vanaf 30 seconden tot maximaal twee minuten uw mond te spoelen. Hoe vaak moet ik mondspoeling gebruiken per dag? Tandartsen adviseren om bij gebruik maximaal één keer per dag mondspoeling te gebruiken.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in je mond. En dat zorgt voor een lekker fris gevoel. Daarnaast zorgt de menthol smaak die vaak in mondwater wordt gebruikt, voor een frisse adem. Veel mensen vinden dat prettig en vinden een poetsbeurt zonder na te spoelen met mondwater niet eens meer een complete poetsbeurt.
De nadelen van whitening tandpasta
Tandplaque is een oorzaak van verkleurde tanden. Als je dit verwijdert, lijken de tanden inderdaad vaak wat witter. Maar omdat deze middelen zo agressief zijn, is het vaak zo dat je niet enkel de tandplaque verwijdert.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren.
Je las al dat je niet meer mag eten of drinken na je laatste poetsbeurt. Het antwoord is dus ná het eten.
Het reinigen van de tong heeft veel verschillende voordelen. Wanneer je net begint kan het even duren voordat het resultaat goed zichtbaar is. Haak niet te snel af, maar blijf dagelijks de tong reinigen. Je zult merken dat de tong naar verloop van tijd weer mooi roze zal zijn.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Weg met de koffieadem. Hoewel het voor je tanden beter is om je gebit eerst te poetsen en daarna koffie te drinken, zorgt dat er wel voor dat je achterblijft met een koffieadem. Om je mond weer fris te krijgen kun je de koffie het beste met water wegspoelen.
Het duurt ongeveer 24 uur voor de bacteriën een gevaar gaan vormen. De bacteriën produceren overdag zuur, voornamelijk als je eet. Het zuur is wat je weg wilt poetsen: als je minder dan twee keer per dag poetst, gaat het zuur in je tandglazuur bijten en dat veroorzaakt gaatjes.