Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken.
Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Mogelijke oorzaken van vetdiarree
Een verstoorde vertering van vetten. Een verstoorde opname van vet door de dunne darmwand. Een versnelde darmpassage. Als een behoorlijk deel van de dunne darm verwijderd is.
Vettige ontlasting
Vet in de ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen. Een verminderd functionerende alvleesklier of een galzuur-tekort kan de oorzaak zijn. Ook als je dunne darm beschadigd is of niet goed functioneert door bijvoorbeeld een (gluten-)allergie kunt u een vettige ontlasting hebben.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjes.
Een eetpatroon met te weinig vezels en/ of - vet kan tot diarree leiden. Vet vertraagd de maaglediging en vezels 'binden' het voedsel in de darmen. Lactose-intolerantie kan tevens de oorzaak van de diarree zijn, maar ook het gebruik van te veel melkproducten.
gele stoelgang
Ook een gele kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik. Gele ontlasting komt ook voor bij baby's.
Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.
Diarree is waterige ontlasting die vaak moeilijk op te houden is. We onderscheiden acute diarree en chronische diarree. Acute diarree wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Chronische diarree is vaak het gevolg van een onderliggende darmaandoening.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
Dunne, brijige ontlasting – oftewel vetdiarree, te herkennen aan de remsporen in het toilet – betekent dat het voedsel te kort in uw lichaam is geweest om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. “Dat kan duiden op een parasiet of een bepaalde overgevoeligheid, zoals glutenintolerantie”, aldus Gottenbos.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Rode ontlasting
Neem bij twijfel wel altijd contact op met de huisarts wanneer je bloed in je ontlasting vindt. Daarnaast kan je ook rode ontlasting krijgen door het eten van rood voedsel, zoals bietjes of rode kool.
Wanneer de darmflora verstoord is, zoals bij diarree of obstipatie kunnen probiotica mogelijk een gunstig effect hebben. Probiotica zijn producten met levende bacteriën. De bacteriën zijn toegevoegd aan een melkdrank (bijvoorbeeld Yakult / Actimel), yoghurt (bijvoorbeeld Vifit / Activa), vruchtensap of in capsules.
1. Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd: Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Wanneer de kleur van je ontlasting verandert, zonder dat je hier een verklaarbare reden voor hebt, is het altijd goed om dit met de huisarts te bespreken. Een rode kleur in je poep (ontlasting) kan ontstaan door wat je eet (rode kool of bieten). Maar het kan ook komen door bloed bij je poep.
Reguleer je ontlasting met een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende water drinken en regelmatig lichte tot matige fysieke inspanning. En denk erom: als je moet, dan moet je. Stel nooit een toiletbezoek uit en blijf niet langer dan 10 minuten zitten.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Wat is de oorzaak van het geluid in je darmen en maag? "Het zijn met name je darmen die geluid maken. Dat komt doordat je darmen van nature een peristaltische beweging maken", zegt ze. Dat zijn knijpende bewegingen waarbij de voedselbrij wordt vermengd met spijsverteringssappen en naar beneden wordt geduwd.
Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met de huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.