Toch zijn er veel narcisten die niet gelukkig zijn. Bij hen veroorzaakt het 'emotionele kluizenaarschap' diep van binnen een gevoel van grote leegte. Depressiviteit en angst zijn dan ook gevoelens die vaak schuilgaan achter het imponerende masker van mensen met narcisme.
Een relatie met een narcist
Is het mogelijk om een gelukkige relatie met diegene te hebben? Nee, dat is het niet. Hoe kun je ooit gelukkig zijn met iemand die alles altijd maar om zichzelf laat draaien? Wel is het mogelijk om een gelukkige relatie te hebben met iemand die narcistische trekken vertoont.
Een narcist heeft geen echte gevoelens. Hij doet alsof hij ze heeft. Je zult de narcist ook nooit alleen zien. Hij zit altijd in een relatie en de paar dagen, uren, tussen de relaties door springt hij bovenop iedereen die hem van narcistische voeding kan voorzien.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Iemand met narcisme kan eigenlijk niet goed met zichzelf omgaan en kan dit tegelijkertijd niet onderkennen. Hierdoor loopt iemand nog verder vast in de omgang met anderen. De pijn, het verdriet, het onbegrip. Zelf ondervindt die persoon hier ook hinder van.
De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Een narcist is vaak ongelukkig en is snel teleurgesteld in anderen omdat hij niet de behandeling krijgt waarvan hij denkt dat hij het verdient. Omdat de manier waarop hij zichzelf ziet niet realistisch is, is het moeilijk voor een narcist om te accepteren dat de wereld niet alleen om hem draait.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde “stilte behandeling”.
Narcisten hebben een zeer gebrekkig inlevingsvermogen. Daarnaast zijn bepaalde vaardigheden om met de realiteit om te kunnen gaan niet goed ontwikkeld. Het gedrag, wat het gevolg is van deze ernstige pathologie, veroorzaakt enorme verwarring bij de mensen om hem heen.
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Narcisten zijn intrinsiek heel erg bang en angstig om verlaten te worden binnen een relatie, waardoor ze hunkeren naar macht en controle. Ze houden je nauwlettend in de gaten en proberen je daarbij ook te testen hoeveel je wel niet van hun houdt.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Narcisten kunnen enkel bewondering en geen echte authentieke liefde voelen. Hierdoor ervaren ze een grote leegte. Achter de charmante liefdevolle façade zit vaak een heel onzekere persoon, die handelt vanuit de behoefte alles te controleren.
Een liefdesrelatie met een narcist blijft in de 'passionele' fase en komt niet in de hechtingsfase (wel lust, geen liefde). Bovendien moet de partner van een narcist altijd enorm zijn best doen om het leuk en gezellig te hebben samen.
De juiste aanpak is dus de narcist eerst te waarderen en vervolgens aan te vallen op het punt waar je iets wil bereiken. Dit is overigens ook een hele goede versiertruc. Iemand die door te slijmen iemand wil versieren maakt weinig kans. Maar je wil de te versieren persoon natuurlijk wel gunstig stemmen.
Grote behoefte aan bewondering
De narcist zal er daarom alles aan doen zijn imago, zijn ideaalbeeld, perfect te laten zijn. Mensen die hem doorhebben, zal hij straffen en/of laten vallen. De narcist heeft om deze reden vaak geen lange vriendschappen.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Trauma sporen van narcistische mishandeling
Somatische klachten; spanning, vermoeidheid, slecht slapen. Vervreemding; niet kunnen voelen wie je bent of wat je ervaart. Jezelf zien door ogen van de ander; last van schuld en schaamte. Verstoringen in emoties; niks of heel veel voelen.
Eén van de meest heftige pijnpunten bij het einde van een narcistische relatie is dat er vaak steeds meer leugens boven tafel komen, waardoor je werkelijk alles in twijfel gaat trekken. Dit terwijl juist jij altijd hebt moeten horen dat je wantrouwend, controlerend of paranoïde was.
Narcistische woede is gebaseerd op angst en kan zelfs voortduren nadat de dreiging is verdwenen. De woede is gericht op de persoon die hem dit gevoel geeft, de woede is onsamenhangend en onrechtvaardig. Tijdens de woede kan hij schreeuwen, feiten omdraaien en ongegronde beschuldigingen uiten.
Een narcist voelt degelijk emoties en kan ook huilen. Ze kunnen ook heel makkelijk huilen als ze daarmee iets willen en kunnen bereiken. Ze voelen ook emoties van anderen, ze voelen alleen geen medelijden met die anderen.
Je kan beter niet je gevoelens tonen in een narcistisch gezin. Gevoelens maken ons menselijk. Door het hebben van gevoelens en tonen van emoties, kunnen we verbinding maken met andere mensen en met onze eigen behoeften. Goed naar je gevoel luisteren helpt je om jezelf te beschermen en in je behoeften leren voorzien.
Als iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang heeft, wordt dit ook wel narcisme genoemd. Narcisten staan bekend om hun opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Ze zijn sterk gefocust op zichzelf en hun eigen behoeften (egoïstisch), en ze tonen vaak weinig empathie (inlevingsvermogen) voor anderen.
Geen emoties, empathie of geweten kennen
De narcist wil volkomen autonoom blijven en op geen enkele manier beïnvloed of geraakt worden door iets of iemand anders. De narcist ontloopt emotionele of serieuze gesprekken door pathologische leugens.