Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor
Vaak denkt men dat deze koude lucht van buiten af in het huis wordt geblazen. Echter, is dit niet het geval. Door verschillende vormen van luchtdruk in diverse ruimtes, kan de balans onjuist zijn. Hierdoor verplaatst de lucht zich van de ene ruimte naar de andere ruimte, waardoor u last kunt krijgen van tocht.
Een slecht geïsoleerde woning verliest meer dan de helft van zijn warmte via het dak, de gevel en de vloer. Indrukwekkend, niet? De grootste verliespost is het dak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak.
Kou uit de vloer tegengaan
Als je een kruipruimte hebt is dat meestal de koudste plek in huis. Omdat het daar vaak ook vochtig is, zorgt het nog sneller dat de warmte uit je huis verdwijnt. Je woning kan wel 15% van de warmte via de vloer verliezen. Daarom is het belangrijk om je vloer of kruipruimte goed te isoleren.
Tocht opsporen
Met een simpele truc kom je erachter waar de tocht vandaan komt. Zet op de plek waarvan jij vermoedt dat het tocht een brandend waxinelichtje op een stevig oppervlak. Terwijl het kaarsje brandt kun je in de gaten houden hoe de vlam reageert op de tocht.
De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit. Je huis voelt warmer en je verspilt minder energie. Zorg tegelijkertijd wel voor goede ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in de ramen. Dit is nodig voor gezonde lucht in huis.
Tocht is tocht en tocht is dus geen ventilatie. Ventileren doe je bewust door ramen open te zetten, roosters open te hebben staan etc. En daar zit het grote verschil. Tocht = onbewust, ventileren = bewust.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis.
Lucht verplaatst zich van de ene naar de andere ruimte, waardoor u tocht ervaart. Tocht kan ontstaan op het moment dat de ventilatie in huis niet op orde is. Er kan zich ook een kier in de gevel bevinden, waardoor koude lucht naar binnen stroomt. Andere oorzaken van tocht zijn koude plafonds, muren en vloeren.
Isolatie ramen en deuren: in een doorsnee woning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal. Isolatie vloeren: goed voor ongeveer 10% van het totaal warmteverlies. Ventilatie: kan oplopen tot 20% van het totale warmteverlies.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Wennen aan lagere temperaturen
Het is goed mogelijk om te wennen aan net wat lagere temperaturen. Het wisselt van persoon tot persoon hoe snel dat gaat en het heeft ook te maken met leeftijd, gewicht en geslacht. Het werkt het beste dit in kleine stapjes te doen.
Warmte gaat uit je huis
Dit ligt heel erg aan de isolatie van je woning en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten! Hoe dan ook, gaat warmte altijd uit je huis. Het maakt geen verschil of je nou wel of niet de verwarming 's nachts lager zet, als het buiten kouder is, gaat er altijd wat warmte naar buiten.
Impact op gezondheid
Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
De woonkamer
In de avond televisie kijken, overdag wat werken. De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer.
Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raam rekker, dit haalt twee derde van het achtergebleven vocht weg. Laat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal twee uur nalopen op de middelste stand.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en ventilatieroosters. Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open.