Vaak wordt een paard als dominant bestempeld bij bijvoorbeeld één of meer van de volgende dingen: Hij is 'lomp', zet vaak een hoef op je voet, trekt je mee, duwt je opzij of omver, jaagt je weg bij zijn voer… of erger: hij valt je aan tijdens longeren, trekt zich los bij alles dat je vraagt, gaat compleet zijn eigen ...
Dominant gedrag komt dan voort uit angst dat de ander gebreken, tekortkomingen of blinde vlekken ziet. Door dominant aanwezig te zijn worden tekortkomingen gecamoufleerd en hoeft de dominante persoon zich niet kwetsbaar op te stellen.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
Afkauwen – Dit is wel het meest onderdanige signaal. Wanneer een mens iets aan het eten is, of kauwgum kauwt, dan ben je aan het kauwen bij je paard. Je paard kan dit interpreteren als afkauwen en zal jou dus als onderdanig zien.
Je paard stuurt duidelijke signalen uit
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen.
Ze had immers tevoren al besloten wat ze zou zien. Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Je kunt het eigendom het beste aantonen met een koopovereenkomst. Die is uitgebreider en geeft meer bewijs dan enkel een factuur. Alle afspraken liggen vast op schrift en met deze overeenkomst kun je dus onbetwist aantonen dat het paard jouw eigendom is.
Vaak wordt een paard als dominant bestempeld bij bijvoorbeeld één of meer van de volgende dingen: Hij is 'lomp', zet vaak een hoef op je voet, trekt je mee, duwt je opzij of omver, jaagt je weg bij zijn voer… of erger: hij valt je aan tijdens longeren, trekt zich los bij alles dat je vraagt, gaat compleet zijn eigen ...
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Negeer zoveel mogelijk agressief gedrag, in veel gevallen is het een truc om aandacht te trekken. Beloon je paard juist als hij een keer vergeet tegen de deur te trappen net als je langs komt lopen. Voorkom verveling, laat je paard veel buiten en geef hem veel afwisseling in het werk.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Dominant wordt zowel in positieve als negatieve zin gekenschetst. Wanneer in sporttermen gesproken wordt over dominant spel dan bedoelt men vaak dat het sportteam overwicht heeft, de regie heeft gepakt of sterker is dan de tegenpartij. Dat is dus positief.
De mate van dominantie roept een tegengestelde reactie op. Bijvoorbeeld: als iemand heel volgend is, neemt de ander een leidende rol op zich. En andersom. Dit heet ook wel complementair gedrag.
Zwart is dominant. Een echt zwart paard heeft dus minimaal één gen voor zwart. De genetische code is dan 'EE' of 'Ee'.
Wetenschappers deden recent onderzoek naar jaloezie bij honden en suggereren dat paarden, vogels en katten ook last kunnen hebben van jaloezie.
Een paard sturen
Het tweede belangrijke deel van paardrijden, is het sturen van je paard. Dit doe je niet alleen met de teugels, maar ook met je lichaam en benen. De teugels laten de handen van de ruiter met het bit in de paardenmond communiceren. Bij bitloze optomingen geeft dit verbintenis met de neus.
Rechtrichten is het richten van de voorhand voor de achterhand, waarbij het paard voorwaarts wordt gereden. Het initiatief moet hierbij uitgaan van de ruiter. Dat wil zeggen dat je moet zorgen dat je aan beide kanten van het paard gelijkmatig inwerkt, dit doe je met je zit, je beenhulpen en je teugelhulpen.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
Het is voor het welzijn van paarden dus belangrijk dat ze met andere paarden om zich heen leven en niet geïsoleerd staan. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
Als tegen iemand wordt gezegd dat hij een gegeven paard niet in de bek moet kijken, betekent dit dat hij niet zo kritisch moet zijn over iets wat hij cadeau heeft gekregen.
Hij herinnerde mij,” aldus Neeson in een interview met de New York Post. van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.