'Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als je iets wil bereiken is jaloezie wel weer goed', vertelt sociaal psycholoog en jaloezieonderzoeker Niels van de Ven van Tilburg University. 'Jaloezie laat zien wat je belangrijk vindt. En het kan je motiveren om harder te gaan werken.
Jaloezie motiveert
Uit onderzoek blijkt dat jaloezie ervoor zorgt dat mensen minder loyaal en minder aardig worden. Een onprettige emotie dus, maar waarom bestaat deze dan? “Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als u iets wilt bereiken is jaloezie wel weer goed, jaloezie laat zien wat u belangrijk vindt.
We willen graag zeker zijn dat we een partner hebben zodat we ons kunnen voortplanten. Daarnaast speelt onzekerheid een rol bij jaloers zijn. Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen.
Jaloezie is een gezonde emotie
“Jaloezie is een natuurlijke en gezonde emotie, waar net zoals de andere emoties niets mis mee is. Wat deze emotie moeilijk maakt, is dat we denken dat het niet oké is en het proberen te verstoppen voor anderen en onszelf. Maar hoe meer je je er tegen verzet, hoe erger het wordt.
Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast ben je constant bezig met deze waanbeelden van ontrouw. Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen. Je kunt bij jaloezie zelfs last krijgen van lichamelijke symptomen zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid.
Om ziekelijke jaloezie te overwinnen kun je een behandeling bestaande uit medicatie, psychotherapie of een combinatie hiervan ondergaan. Medicijnen die voorgeschreven kunnen worden zijn antipsychotica en selective serotine heropname blokkers. Die laatsten worden vooral gebruikt als er ook sprake is van een depressie.
De jaloerse persoon herhaalt voortdurend datgene wat de ander zou moeten doen, waardoor de ander ook echt gaat geloven dat dit is wat hij of zij zou moeten doen. Op langere termijn is dit ziekmakend, op korte termijn maakt het de omgeving onvoorspelbaar.
Jaloezie is een lichamelijke emotie waardoor je dit ook letterlijk kunt voelen. Afgunst is eigenlijk de overtreffende trap van jaloezie. Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst om misgunnen.
Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid, bezitsdrang en angsten die ons verwijderen van de liefde, onze relaties vervuilen en onze vrijheid vernietigen. Dit is waarom het niet synoniem kan zijn met liefde. Integendeel: de liefde vereist dat we onszelf van jaloezie losmaken.
Jaloezie is dan ook een normale emotie die in veel gevallen gezond en nuttig is. Sommige mensen zijn echter zo jaloers, dat het hun in het dagelijkse leven in de weg staat. In dat geval is het de moeite waard om iets aan je jaloerse gevoel te doen.
Werk aan je zelfvertrouwen.
Overdreven jaloezie komt vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Omgekeerd leidt positief zelfvertrouwen vaak tot vermindering van jaloezie. Wanneer je voelt dat je heel onzeker wordt en je gevoel van eigenwaarde daalt, is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen.
Jaloezie is geen teken van zwakheid. Net als blijdschap, angst en verdriet, is jaloers zijn een emotie die onlosmakelijk verbonden is met 'mens zijn'. Emoties horen er nu eenmaal bij en komen meestal naar boven om een goede reden.
Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over jouw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen jouw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat.
We kunnen afgunst beschouwen als een emotie die ons motiveert om de pijnlijke kloof tussen onszelf en de ander te overbruggen. Ze doet dat door de ander naar beneden te halen. Dat kan zowel op een actieve als op een passieve manier.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Jaloezie overkomt iedereen. Toch worden sommige mensen sneller jaloers dan andere. Wie onzeker is, schrik heeft om afgewezen te worden of erg afhankelijk is van zijn/haar vriend(in), wordt sneller jaloers. Naarmate mensen ouder worden, worden ze minder jaloers.
De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.
Jaloezie komt voort uit onzekerheden en is gerelateerd aan afgunst. Het richt zich meestal op de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Als je jaloers wordt ontstaat er een mix van emoties die kunnen bestaan uit verdriet, onzekerheid, boosheid, bezorgdheid, hulpeloosheid en afkeer.
De reden dat je jaloers wordt op iemand, is omdat die andere persoon iets heeft bereikt waar je stiekem zelf ook van droomt. Als je niets met auto's hebt zal je niet snel jaloers worden als je buurman een gloednieuwe BMW koopt.
Wanneer je jaloers bent, gaan er diverse emoties door je lichaam heen. Je bent boos op die persoon, omdat hij of zij iets heeft wat jij heel graag wil hebben. Tegelijkertijd voel je je ook machteloos, omdat jij het misschien niet kan hebben, terwijl de ander er zo mee kan pronken.
Jaloerse mensen
Het is best ingewikkeld maar echt heel belangrijk bij jaloersheid om te proberen het niet persoonlijk op te nemen. Jaloers gedrag zegt niets over jou en alles over de persoon die jaloers op je is. Blijf doen wat je doet en laat anderen je niet van de wijs brengen.
Het 'jaliefgevoel' is het tegenovergestelde van jaloezie. Het wordt ook wel 'compersie' genoemd. Het houdt in dat je niet jaloers wordt wanneer je partner met anderen flirt, kust of seks heeft, maar je bent juist blij voor ze. Zie het als de blijdschap die je ervaart wanneer je partner bijvoorbeeld een promotie krijgt.