Ook al hebben katten niet zo het hart op de tong zoals honden dat hebben, let toch op de volgende signalen die aangeven dat je kat je heeft gemist terwijl je weg was: Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien. Je kat volgt je door het huis.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Huiskat verliest nestgenootjes
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Ook katten kunnen onthouden
Katten halen herinneringen boven wanneer ze naar hun favoriete snack zoeken. Poezen kunnen goed onthouden waar er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, weten ze nog hoe blij ze daar al eerder van werden.
Het geheugen
Het is beperkt qua capaciteit en kan maar kort iets vasthouden (algemeen wordt aangenomen tussen de 20 en 30 seconden). Hoe vaker je iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
gedrag verandert niet en ze reageert niet op het vertrek. ze vertoont zoek- en stressgedrag. minder eetlust en meer staren. meer miauwen.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Er lijkt geen vast stramien te zijn hoe katten reageren op het verlies van een metgezel of een bepaalde tijdsduur waarbinnen hij dit doorloopt. Sommige katten doorlopen het hele proces in een paar dagen, anderen slaan de passieve fase gewoon over. Enkelen zijn weken uit hun gewone doen, en soms zelfs maanden.
Maar met stevige kopjes met zijn voorhoofd, bijvoorbeeld als je thuiskomt of lekker op de bank zit, wil hij zeggen : "Hallo! Jij bent mijn lievelingsmens!" Soms kan een kat je zó lief vinden dat hij zelfs zachtjes bijt of een beetje aan je hand knabbelt. Dat is geen agressie maar juist liefde!
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Op of tegen je hoofd aan liggen, is dus een beredeneerde blijk van genegenheid. Anderzijds zal ze dit nooit doen bij iemand die ze niet vertrouwt, dus je mag je gerust uitverkoren voelen! Wat de 'huidhonger' van je kat betreft: ook daar is het om je vertrouwde geur én je lichaamswarmte te doen.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.
Net als wij voelen zij angst en woede, maar ook lust en plezier. Ook zij voelen zich soms verlaten. Katten geven om hun kittens en naasten. Zij hebben dan ook net als wij de behoefte aan veiligheid, aan het vermijden van negatieve emoties, aan gezelschap, aan mentale stimulans, aan voorspelbaarheid en plezier.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Wil je zeker weten dat je kat echt stresst en ongemakkelijk is tijdens jouw afwezigheid, hang dan eens een camera op. Zie je een onrustige en mogelijk miauwende kat in beeld kan dit duiden op verlatingsangst. Maar dit gedrag kan ook uiting zijn van tal van andere factoren, zoals ziekte of stress van een buurtkat.
De meeste huisdiereigenaren kiezen voor een crematie. U kunt een keuze maken tussen een individuele crematie en een collectieve crematie. U kunt ervoor kiezen om uw hond of kat te laten begraven op een begraafplaats speciaal voor dieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ceremonie naar wens in te vullen.
Als je kat gelukkig is, zal hij zijn oren vaak rechtop houden en zijn snorharen ontspannen. Als zijn ogen half dicht zijn of langzaam knipperen, voelt je kat zich waarschijnlijk veilig en ontspannen. Als hij rechtop staat, houdt hij zijn staart waarschijnlijk hoog met een lichte buiging aan het uiteinde.
Een van de beste manieren om het verlies van je kat te verwerken, is door erover te praten met anderen. Dit kan vrienden, familieleden of zelfs collega's zijn die ook een huisdier hebben verloren. Door je gevoelens te delen, kun je steun en begrip krijgen van anderen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt.