Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
Het woord mof als scheldnaam voor Duitsers is al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Volgens het woordenboek van Van Dale stamt het woord af van het Hoogduitse woord 'muff', dat scheve muil of een bars persoon betekent.
In deze context krijgt Pruusj weer een andere betekenis, namelijk Duitsers die geen Limburgs spreken. Ook de Duitstalige Belgen gebruiken (blöde) Preusse als vriendelijk bedoeld 'scheldwoord' voor alle Duitsers. Ook in het zuiden van Duitsland wordt een soortgelijk scheldwoord gebruikt voor noordelijke Duitsers.
(tijdens de Tweede Wereldoorlog) scheldnaam voor de Duitse bezetter.
Nu werd de betekenis van Duitser gesplitst in Rijksduitser (Reichsdeutsch als Duits staatsburger) en Volksduitser (Volksdeutsch als behorend tot een Duitstalige minderheid in gebieden buiten de Duitse staat). De Oostenrijkers namen daarbij een tussenpositie in.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Toen Pruisen op zijn grootst was, kwam het grondgebied ruwweg overeen met het huidige Duitsland ten noorden van de Mainlinie, het westen van het hedendaagse Polen en zeven andere landen, waaronder het huidige Litouwen.
Nederland is in trek
Ook bij toeristen uit andere landen is ons land behoorlijk in trek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspeld dat er dit jaar zelfs nog meer Duitse toeristen ons land aandoen. De reden is dat door de opkomende economie meer Duitsers op een kortere vakantie aan.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
Nederlanders die regelmatig in Duitsland vertoeven, beroepshalve of tijdens vakanties, zeggen vaak dat al die akelige clichés en vooroordelen over Duitsers eigenlijk helemaal niet kloppen. Dat wil zeggen: ze zijn heus niet zo dikdoenerig, brutaal, luidruchtig, autoritair en arrogant als wordt beweerd.
Het koninkrijk Pruisen (Duits: Königreich Preußen, Nederlands ook wel Pruissen) was een Duits koninkrijk van 1701 tot 1918. Vanaf de Duitse eenwording in 1871 tot aan de Eerste Wereldoorlog besloeg Pruisen twee derde van het grondgebied van het Duitse Keizerrijk.
Hij breidde het Frankische Rijk aanzienlijk uit, zodat het, het huidige Frankrijk, de Lage Landen, Duitsland ten westen van de Elbe, Saksen, Beieren, de Oostmark, Zwitserland, Noord-Italië en het noorden van Spanje omvatte.
In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land.
Anders dan de meeste Nederlanders denken is hét Duitse scheldwoord niet Schweinehund maar juist Arschloch, [vrij vertaald: klootzak].
Portugezen vloeken het meest, Serviërs zijn wel creatiever.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Vroeger hadden de mensen andere scheldwoorden dan nu. Alhoewel je sommige nog steeds zal horen, zoals belhamel, doerak, hoerenjong of bastaard. Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Aan de andere kant waren er ook mensen die samenwerkten met de Duitse bezetter. Zij werden collaborateurs genoemd en werkten mee met de Duitsers, vaak uit eigenbelang of omdat ze sympathiseerden met de nazi-ideologie.
De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie. Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen.