Ja. Voor de afschrijving van een nieuwe auto aanvaardt de fiscus normaal gezien een termijn van vijf jaar als 'slijtagetermijn'. Het is niet meer dan logisch dat een tweedehands auto op een kortere termijn kan.
Alleen is van tevoren lastig in te schatten wat de restwaarde van een auto is en hoeveel jaar je de auto gaat gebruiken. Mocht je wel over deze informatie beschikken dan kan je de restwaarde van de aanschafwaarde aftrekken en vervolgens delen door het aantal gebruikte jaren. De uitkomst is dan de afschrijving per jaar.
Een tweedehandsauto moet worden afgeschreven tegen het percentage dat overeenstemt met de vermoedelijke gebruiksduur van de auto. Voorbeeld: U koopt in 2021 een tweedehandsauto met een benzinemotor die 4 jaar oud is voor 7.500 euro. De resterende normale gebruiksduur wordt geschat op 2 jaar (of 50 % per jaar).
Conclusie. Het is voordeliger om een auto zakelijk aan te schaffen wanneer je de occasion vooral zakelijk gaat gebruiken. Zeker als je geen BV hebt zijn de belastingvoordelen optimaal. Het zakelijk kopen van een occasion is daarom een goed alternatief voor het private leasen van een auto.
De meeste ondernemers schrijven hun auto of bestelbus in vijf jaar af. Dat is de maximale afschrijvingstermijn die de belastingdienst stelt. Het voertuig wordt in vijf gelijke stappen (dus 20 procent per jaar) afgeschreven.
De gemiddelde afschrijving ligt tussen 10 tot 20% per jaar, in de eerste jaren.
Rekenvoorbeeld 1, in euro's:
Na vijf jaar krijg je er nog 14.000 euro voor terug. Je afschrijving is dus 32.000 –14.000 euro is 18.000 euro. Per jaar is dat 3.600 euro. Wil je de asfschrijving per maand weten, dan deel je 3.600 euro door 12, ofwel 300 euro per maand.
Dus, ben je werknemer en gebruik je de auto ook privé? Dan is het voordeliger om te kiezen voor een auto van de werkgever in plaats van de auto in privé aanschaffen. Dit geldt voor een DGA. Na een jaar of 3 kan het fiscaal voordeliger zijn om de auto privé over te nemen, deze mogelijkheid is er voor de DGA.
Over het algemeen is het voordeliger om (vrijwel) nieuwe auto's op de zaak te zetten. Rijdt u veel privé, dan is op de zaak zetten eveneens vaak voordeliger. Een elektrische auto is door de lage bijtelling vaak voordeliger om op de zaak te zetten.
BTW aftrek op voertuigen Delen. De BTW-aftrek bij de aankoop, de leasing of de huur van een personenwagen is slechts gedeeltelijk aftrekbaar en maximaal 50 %. Dit geldt ook voor het onderhoud en herstelling van de personenwagens, net als de brandstofkosten.
Fiscale aftrek CO2-vrije wagens
Doordat elektrische wagens en wagens op waterstof 0 gram CO2 uitstoten, zijn de kosten voor 100% aftrekbaar. Die 100% is levenslang voor CO2 -vrije wagens aangeschaft vóór 01-01-2027.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Dit zijn enkele manieren om de prijs van een 'oude' auto in te schatten. Jaarlijkse afschrijving: over het algemeen verliest een populaire auto al 25% van zijn waarde in het eerste jaar. Vervolgens verliest hij 18% van de resterende waarde tijdens het tweede jaar, daarna 15%, 12% en uiteindelijk nog eens 10% per jaar.
Hoeveel btw betaal ik als ik een tweedehands auto koop bij een garagist of een autohandelaar? Als u een tweedehands auto koopt van een garagist of autohandelaar dan betaalt u: 21% btw op de verkoopprijs.
Bij de aankoop is de verkoper alvast verplicht om je een geldige, maximum 2 maand oude groene kaart van de technische keuring te overhandigen, alsook het roze formulier « Aanvraag tot inschrijving van een voertuig ». Mits overeenkomst kan je daar als koper zelf voor zorgen – al moet dat zeker nooit!
Auto op naam van de zaak zetten
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.
Hoewel je een auto van de zaak van je werkgever krijgt en het je veel kan besparen, betekent dat niet dat er voor jou helemaal geen kosten zijn. Als je de auto ook privé gebruikt, krijg je namelijk te maken met bijtelling. Daarnaast kan je werkgever je vragen om een maandelijkse eigen bijdrage.
Als je dus veel wilt investeren in jouw bedrijf, is het verstandig om voor een leasecontract te gaan. Zo houd je geld over dat jij aan andere zaken kunt uitgeven om de groei van jouw bedrijf te bevorderen. Ook heb je dankzij een leasecontract inzicht in de maandelijkse uitgaven. Mijn leaseauto uitlenen: hoe zit dat? »
De auto staat volledig op balans van de zaak en alle kosten, behalve brandstofkosten worden door de BV betaald. De brandstofkosten gaat als volgt: Alle brandstofkosten worden betaald door de werknemer.
U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%.
U hebt 2 of meer auto's van uw werkgever tegelijk
In dit geval berekent u het privégebruik per auto. De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt. Rijdt u met geen van de auto's meer dan 500 kilometer privé, dan telt uw werkgever niets bij.
Reken op 28.000 km per jaar voor een toerauto, op 22.000 voor een berline en op 18.000 voor een stadsauto.
De waardevermindering van een auto wordt geschat op gemiddeld 15 tot 30% per jaar. Deze waardevermindering is echter niet elke jaar hetzelfde, in de eerste jaren verliest de auto veel aan waarde, na gemiddeld 10 jaar stabiliseert de afschrijving.